Украинският президент Володимир Зеленски напави днес поредно изявление, цитирано от световните едии.

Ето текста му, в превод на Клуб Z:

Тези мои думи са към гражданите на Беларус. Днес всички вас ви викат в избирателните пунктове, за да гласувате на референдум. Това би могло да изглежда като обикновен политически процес, но сега нищо не би могло да бъде обикновено. Сега се взимат решения на съвършено друго ниво.

Изминалата  нощ в Украйна беше жестока. Отново обстрелване, отново бомбардировки по жилищните квартали. Няма нито един, нито един обект в момента в страната, който окупаторите да не смятат за допустима цел. Те воюват срещу всички, те воюват срещу всичко живо.  Срещу детските градини, срещу жилищните сгради и дори срещу колите на "Бърза помощ". Те използват реактивна артилерия, ракети срещу цели градски райони, в които няма и никога не е имало военна инфраструктура. Много градове на Украйна живеят в такива условия, каквито за последен път имаше на нашата и на вашата земя по време на Втората световна война.

Но във войната, която се води сега, вие не сте на една страна с нас, уви. От вашата територия войската на Руската федерация пуска ракети по Украйна. От вашата територия убиват нашите деца, разрушават домовете ни, опитват се да взривят всичко, което бе построено за десетилетия. И, между другото, не само от нас, но и от нашите бащи, от нашите дядовци.

И всичко това де факто е също референдум за вас, беларуси. Вие решавате кои сте, вие решавате какви да бъдете.  Как ще гледате в очите децата си, как ще се гледате в очите един друг... своите съседи как ще гледате в очите?! А ние сме ваши съседи. Ние сме ваши съседи! Ние - украинците. Бъдете Беларус, а не Русия. Този избор вие правите именно сега, именно днес.

Сега има много ново, възможни са преговори между Украйна и Русия, които могат да приключат тази война и да върнат мира на всички ни. И често се споменава вашата столица Минск като място за тези преговори. Това място, което сме избирали не ние, и всъщност - не и вие. Избира го ръководството на Русия. И сега отново има предложение да се видим у вас.

Преди четири дни именно от беларуската територия тръгнаха крилатите ракети, самолети, вертолети, техника - удряха по нашите домове, удряха по живота ни. Дойде тежка техника. Това е страшно дежавю, знаете ли, Киев го атакуваха в 4 сутринта. В 4 часа сутринта. Някой има такова чувство за хумор - като в 1941 година...

А вие сте спели, братя беларуси. А ние се събудихме... Но вие и сега спите. А ние от този момент вече не лягаме. Защото се борим.

Борим се за страната си, борим се за своята свобода - защото имаме пълно право на това. Ако от вашата територия нямаше агресивни действия, ние можехме да преговаряме в Минск. Когато вие бяхте неутрални, ние много пъти сме разговаряли в Минск, много пъти сме се срещали - така е правилно, така е истинско, именно така - по съседски, да разговаряме.

Сега - вие просто не сте направили своя главен избор. И той ви предстои, и той зависи само от вас. Не от Русия, не от Украйна, не от Америка, а от народа на Беларус. Именно затова сега ние казваме - не Минск. Място за среща могат да са други градове. Разбира се, ние искаме мир, искаме да се срещнем, искаме край на войната... Варшава, Братислава, Будапеща, Истанбул, Баку - ние предложихме всички тези места на руската страна, а и който и да е друг град в страна, от чиято територия не летят ракети - само там преговорите могат да бъдат наистина честни и наистина да прекратят войната.

Искрено желая на Беларус отново да стане тази добра, безопасна Беларус, която всички виждахме до неотдавна. Направете правилния избор! Уверен съм, това е главният избор на вашия велик народ.