УЕФА прекрати рекламния си договор с руския енергиен гигант "Газпром", съобщи централата покрай обявената съвместна позиция с ФИФА за изваждане на Русия от международния футбол.

"Газпром" беше спонсор на УЕФА най-вече за Шампионската лига и Европейските първенства, а също така на няколко отбора, сред които германският "Шалке", свалил логото й от екипите си. Стадионът в Санкт Петербург носи името на компанията. В Нион вече му отнеха финала на Шампионската лига и го дадоха на Париж.

"УЕФА взе решение да прекрати партньорството си с "Газпром" за всички турнири. Това решение влиза в сила моментално и покрива всички действащи договори за Шампионската лига, Евро 2024 и останалите турнири за национални отбори под егидата на УЕФА", пишат в официалното изявление.

Контрактът бе подписан през 2012 г. и според непотвърдени информации е на стойност около 40-50 милиона евро годишно. 

Руският футболен съюз определи като дискриминационно решението на ФИФА и УЕФА да спре от участие в турнирите и първенствата си всички клубни и национални отбори на страната и на всички равнища.

“Решението има определено дискриминационен характер и вреди на огромен брой спортисти, треньори, служители на клубове и национални отбори, и най-вече на милиони руски и чужди фенове, чиито интереси в крайна сметка международните спортни организации трябва да защитават”, се казва в позицията.