Още две големи международни спортни организации в спортове, които Русия е световна сила, наложиха санкции и ограничения на страната заради инвазията в Украйна.

Международната федерация по волейбол (FIVB) отне домакинството на Русия на Световното първенство за мъже, съобщи централата.

Новото място на провеждане на турнира не е обявено. FIVB вече е информирала Руската волейболна федерация и организационния комитет и ще търси нови домакини.

Световното първенство за мъже трябваше да се проведе от 26 август до 11 септември тази година в 10 руски града: Москва, Санкт Петербург, Калининград, Ярославл, Казан, Екатеринбург, Уфа, Новосибирск, Кемерово и Красноярск.

Националният отбор на България ще играе в група С заедно със световния шампион Полша, САЩ и Мексико.

В неделя Международната федерация по волейбол обяви, че отнема домакинствата на Русия на турнирите във Волейболната лига на нациите за мъже и жени това лято.

Отборите на Русия и Беларус няма да участват на Световното първенство по хокей на лед за мъже (13-29 май) във Финландия, съобщиха от Международната федерация (IIHF).

"Управителният съвет на IIHF взе решение да спре участието на всички руски и беларуски национални отбори и клубове във всяка възрастова категория във всички състезания или събития на IIHF до второ нареждане", се казва в изявлението.

Също така руските хокеисти няма да играят на шампионата на планетата до 18 г. (21 април - 1 май) и до 20 г. (датите не са определени). Женският тим на Русия ще пропусне Световното първенство (26 август - 4 септември), както и това за девойки до 18 г.    

IIHF отне на Русия домакинството на Световното първенство за младежи през 2023 година.

Световният шампионат за младежи трябваше да се проведе в Омск и Новосибирск от 26 декември 2022-а до 5 януари 2023 г.

Предишното световно първенство за младежи, което беше насрочено за 26 декември 2021-а - 5 януари 2022-а в Едмънтън (Канада), беше отложено заради заразени с коронавирус играчи. Турнирът ще се състои отново в Канада в средата на август.

Националната хокейна лига (НХЛ) на САЩ и Канада обяви, че е прекратила бизнес отношенията си с Русия и повече няма да взема предвид страната, когато търси домакини за бъдещи мачове и турнири.

НХЛ също така временно спира своите рускоезични социални и дигитални медийни сайтове, се казва в изявление. В най-елитното хокейно първенство в света се подвизават 50 руснаци.

"Ние също така оставаме загрижени за състоянието на състезателите от Русия, които играят в НХЛ от името на своя клуб, а не от името на Русия. Разбираме, че те и техните семейства са поставени в изключително трудно положение", заявиха от Лигата.