Вицепремиерът и министър на реинтеграцията на временно окупираните територии на Украйна Ирина Верешчук упрекна днес Международния комитет на Червения кръст, агенциите на ООН и ОССЕ за неизпълнение на хуманитарния им мандат в Донбас.

Това каза тя по време на онлайн брифинг, който беше излъчен във фейсбук страницата на кабинета на президента.

„Врагът е избрал пътя на терора срещу цивилното население. Тук имам предвид преди всичко Донецка и Луганска област. Градовете Волноваха и Северодонецк са под тотален съкрушителен вражески огън. Там се случва истинска хуманитарна катастрофа. Обстрелват се жилищни райони. Няма водоснабдяване и електричество. Хората, принудени да стоят постоянно в мазета, без вода и храна, включително жени, деца, възрастни, болни, хора с увреждания", каза Верешчк.

Според нея нашествениците не са съгласни да се създават хуманитарни коридори и с това нарушават международните норми.

Верешчук отбеляза също, че Украйна очаква повече реална подкрепа и помощ от международни хуманитарни организации, преди всичко от Международния комитет на Червения кръст, ООН и ОССЕ.

„Апелирам към посочените международни хуманитарни структури. Разбирам, че се притеснявате за безопасността на вашия персонал, но в същото време вашият международно признат неутрален статут ви дава повече сигурност от нашите национални украински структури. Това е този международно признат неутрален статус, който ви дава възможност да извършвате хуманитарната дейност, включително за която сте създадени. Не всички хуманитарни дейности можете да извършвате, докато седите в Лвов", каза тя.