Покрай войната в Украйна неприятни дни настанаха за крайнодесните апологети на Путин в европейските страни, които се радваха и на финансови стимули от Кремъл. В особено сложно положение е лидерката на Националния сбор във Франция Марин льо Пен, защото е и в предизборна кампания за президентския вот.

Партията ѝ е поръчала на структурите си в страната да унищожат 8-странична брошура, в която освен всичко друго има и една силно приятелска снимка на лидерката с руския президент Владимир Путин. Тиражът на предизборните материали е 1,2 млн. копия, които са били приготвени миналия месец и са били предназначени за разпространение в цяла Франция. Информацията е на "Либерасион". От Националния сбор отричат, но е факт, че след инвазията Льо Пен бързо смени тона към Путин като вкара критични елементи.

Снимката е направена през 2017 г. преди предишните президентски избори във Франция. През 2014 г. крайнодясната формация на Льо Пен, тогава още със старото си име Национален фронт, взе преференциален заем от 9 млн. евро от руска банка. Парите отидоха за финансиране на предизборни кампании. През годините лидерката на популистката партия не криеше връзките си с Москва и Путин, защити анексирането на Крим, обяви се против западните санкции срещу Русия.

След последните събития тя се преориентира като разкритикува инвазията на Русия в Украйна и засега поне според последните социологически сондажи електоралната подкрепа, която получава, не е намаляла, даже има един процент отгоре. Със 17 процента тя остава втора след Еманюел Макрон, който взема 28 на сто, и към момента е най-вероятният кандидат за негов опонент на балотаж. Нейният съперник в крайнодясното Ерик Земур е с 13 на сто подкрепа, отбелязва "Гардиън".

Според заместник-председателя на Националния сбор Давид Рашлен няма заповед да се унищожава брошурата. От партията имат и готова версия за досегашната близост с Путин:

"Няма да отричаме нашите позиции в международната политика. През 2017 г. трябваше да работим с Русия, за да се борим с "Ислямска държава".

Пред медиите във Франция Льо Пен все пак обяви, че сегашната война "частично променила" нейното мнение за руския президент.

"Да, това е авторитарен режим, исторически и културно. Когато го преценяваме през нашите западни норми, които не са руските норми", разясни тя.

Добави, че "инвазията е ясно нарушаване на международното право и е абсолютно неприемлива".

"Може да се опитаме да обясним какво я предизвиква, но в никакъв случай не може да извиним подобно поведение. Русия е велика сила, голяма ядрена сила, на нашия континент е и ние трябва да намерим решение как да живеем с нея", продължи тя.

Льо Пен имаше и готово обяснение за общуването си с руския президент: "Владимир Путин отпреди пет години не е точно същият като днешния", който преминал червена линия с нападението над Украйна.

Земур, който осъди руската инвазия, но с уточнението, "ако Путин е виновен, за това е отговорен Западът", загуби 2,5 процента, сочат данните на Ifop-Fiducial. При това той добави и че Франция в никакъв случай не бива да приема украински бежанци, които трябвало да останат в Полша.

Жан-Ив Камю, френски анализатор и специалист по крайно дясното, отбелязва пред Ouest France, че симпатиите към Русия са се оказали по-вредящи на Земур, защото възгледите на Льо Пен за Путин вече са били добре известни на привържениците ѝ.