Единият от тримата прокурори, предложени за дисциплинарно наказание заради случая "Осемте джуджета" - прокурор Нели Славова, няма да получи такова.

Това става ясно от съвсем кратко съобщение на Прокурорската колегия днес:

"Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, прие че Нели Славова – прокурор в Софийска районна прокуратура, командирована в Специализираната прокуратура, не е извършила дисциплинарно нарушение по смисъла на чл. 307, ал. 3, т. 3 и 4 от Закона за съдебната власт, поради което не й налага дисциплинарно наказание."

Автор на предложението бе бившият правосъден министър Иван Демерджиев. Той внесе във ВСС предложенията срещу Димитър Франтишек Петров и двете дами - Мария Николова и Нели Славова от Софийската районна прокуратура, които към момента на историята са били командировани в Специализираната.

По фактологията:

Явор Златанов, син на "стария собственик" на заводите "Изамет" - Илия Златанов, твърди, че с помощта на Специализираната покуратура е бил откраднат бизнесът му. Това става, след като в рамките на търговска война между двамата, баща му потърсва за услуга Петьо Петров - известен като Еврото, бивш следовател, а сега адвокат.

Така върху Златанов-младши се стоварва с цялата строгост на закона спецпрокуратурата - два дни, след като баща му е потърсил въпросните услуги от Петьо Еврото. 

Вече - с досъдебно производство и задържан, докато е в ареста, Явор Златанов изпада в критично състояние, откарват го в болница, където в крайна сметка губи единия си бъбрек, а другият е силно увреден. И точно тогава му хрумва да се раздели с многомилионния си бизнес: в рамките на тези събития и на болничния престой започва да се разпорежда със свое имущество - прехвърля активи именно от болницата. Всичко това - в присъствито на нотариус, адвокати и др. лица.

Той вече води и дело за това срещу България в Страсбург. Едно от правните основания, които посочва е, че според неговата формулировка, че "чрез използване на привидно легитимни процесуални средства, при формално спазване на правилата на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), но с користна цел – присвояване на иззетите вещи чрез лица, приближени на водещите разследването прокурори"

Цялат работа е, че че нотариусите посещават Явор Златанов именно след разрешения от посочените трима прокурори.

Поверката на правосъдното министерсто потвърждава, че тези събития са станали точно в посочното време и по посочения начин, който твърди бившият арестант.

Днес в коментар пред Клуб Z бившият министър и вносител на предложението Иван Демерджиев каза само, че този развой не го изненадва (той по-рано е сигнализирал за абсурдните съвпадения Иван Гешев и инспектората, но оттам - нищо).

И обясни:

В нито един закон не се допуска възможност прокурор да позволява посещение на нотариус при задържан в болницата. Има само в ареста - и то е при ясно формулирани конкретни обстоятелства.

"Не е посочено в акта и на тримата прокурори - какви са причините, които налагат това посещение? Никаква мотивация няма - какво налага този нотариус да отиде там."

Юристът специално посочи, че Златанов е бил достатъчно дълго в ареста, където би могло всичко това да стане, а за болниата изобщо няма предвидена такава възможност -дори само поради причината, че щом арестант попадне в болницата, то по-скоро е заради тежко състояние и сериозен пробем.

Демерджиев посочи, че в преписката има събрани кокретни материали, че хора са изнудвани – как така това се "откъсва" от другите материали.

"А това - че прокурорът без мотиви допуска нотариус вътре, за мен поражда много сериозни въпроси. Няма нито правна аргументация, нито фактическа аргументация – какво налага посещеието на нотариус там, в боничното заведение", каза пред Клуб Z Демерджиев.

Той обърна специални внимание на "закритите" дисциплинарни производства във ВСС:

"Обществото има право да знае как се случват тези неща и защо се случват", каза.

Иначе ВСС тупаше топката с неговото предложение още от есента. След като Демерджиев неуспешно опита да сезира главния прокурор Гешев и инспектората, слуаят се озова в Прокурорската колегия в началото на ноември. От там на 24-и същия месец дори го върнаха, за да даде "всички доказателства, относими към твърдените факти, с които разполага".

Развръзката само за Нели Славова бе обявена днес. Още не са ясни развитията за другите двама - Димитър Франтишек Петров и Мария Николова.