"Свидетели сме на дезинформационна кампания за създаване на паника във връзка с наличието на горива."

Това написа в четвъртък сутрин във фейсбук министърът на електронното управление Божидар Божанов, след като вчера следобед започна да се разпространява информация за рязък скок на цените на горивата, а пред бензиностанциите се извиха опашки, въпреки че специалисти увериха, че недостиг няма и снабдяването е нормално. 

Подобно уверение направи късно снощи и премиерът Кирил Петков, от Българската петролна и газова асоциация също излязоха с позиция, че място за паника няма. Някои бензиностанции са спекулирали с цените на бензина. Цените трябва да са в нормалните си равнища, обясниха оттам.

 
Божанов съобщава още, че от министерството му ще търсят източниците и начина на разпространение на тази дезинформационна кампания.

"Горива има и ще има.

Но комбинацията от дезинформационната кампания и склонността за спекулиране със страховете на хората от страна на някои търговци води до повишаване на цени и нагнетяване на напрежението.

Премиерът вече обяви, че ще сезира КЗК, а в МЕУ анализираме източниците и начина на разпространение на тази дезинформационна кампания.

Излишно е да се запасяваме с туби с бензин, но можем да се запасим с критичност към "новини" в съмнителни сайтове и фейсбук групи", написа той в социалната мрежа.

Любопитна подробност е, че особено активни в тревогата си за цените на горивата снощи бяха от ГЕРБ, които разпространяваха в социалните мрежи снимки на опашките и шаблонното послание "Продължаваме поскъпването" - препратка към водещата управленска формация в коалицията - "Продължаваме промяната". Това, например, направиха бившата министърка на туризма Николина Ангелкова, бившата председателка на Народното събрание Цвета Караянчева, пиарът на партията Никола Николов и много други. А бившият енергиен министър на Бойко Борисов Делян Добрев дори призова: "Правителството да отпусне гориво от държавния резерв, за да успокои хората и цената!"

Както и младежката организация на ГЕРБ, спонсорирала публикации:

Своят принос към "разкриването" на дезинформатора даде и депутатът от "Продължаваме промяната" Христо Петров, Ицо Хазарта. Ето как: