С викове "НАТО вън" и "Предатели", с освирквания и със снежни топки.

Така бяха посрещнати на Шипка премиерът Кирил Петков и председателят на парламента Никола Минчев от партийни агитки на "Възраждане".

Руските знамена на тържествата за Трети март на върха бяха почти колкото българските. Организирани групи от "Възраждане" се качиха по-рано към Шипка начело с лидера си Костадин Костадинов.

"Стига сме се делили на групи, време е да кажем България е единна. Всеки, който иска да направи разделение днес - на националния празник, не работи за интересите на нашата страна. Време е да кажем, че България е над всичко. Честит празник, българи", обърна се премиерът към събралите се, сред които най-гръмогласни и нападателни бяха освиркващите го привърженици на популистката партия.

А после към него полетя и снежна топка, която го уцели. Петков обаче отказа да си тръгне и продължи речта си. 

Заглушено беше и словото на председателя на НС Никола Минчев.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов лично се появи на Шипка.

Депутатката от "Възраждане" Елена Гунчева - с НЕруско знаме в ръка.

 

На Шипка дойдоха и голяма част от членовете на кабинета от "Продължаваме промяната". За разлика от други години, когато държеше да присъства на честванията на върха и даже влезе в словесни сблъсъци с предишния кабинет на ГЕРБ, този път президентът Румен Радев предпочете да си остане в София.

Кирил Петков: Свободата е най-ценното право на човека

„Свободата е най-ценното право на човека. Свикнали сме да я приемаме за даденост, но в дни като днешния е редно да си дадем сметка, че без нея нищо друго няма стойност. Наша отговорност е да я пазим и отстояваме всеки ден“.

Това заяви преди това Петков във видеообръщение по случай националния празник.

Премиерът посочи, че в многовековната история на България има много примери за духовно величие и героизъм, които ни изпълват с гордост. Има обаче една дата, която за нас българите е синоним на думата свобода – това е 3 март 1878 г. Преди 144 години българският народ прави решителна крачка към свободата, към възстановяване на държавността, утвърждаване на България като суверенна държава, добави той. 

"Свободата не се добива с еднократен акт, тя идва дълго мечтана и изстрадана. Тя е резултатът от продължителен и труден процес, който започва с духовното възраждане и борбата за църковна независимост, минава през хайдушките пътеки и нелегалните комитети на Левски, възкръсва от пепелищата на Априлското въстание", заявява премиерът. "Няма власт над оная глава, която е готова  да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество“, пише Христо Ботев и начертава пътя на саможертва в името на свободата", каза още премиерът.

Свободата ни идва с кръвта на априлци, с безстрашието на опълченци, с вярата на батачани, със саможертвата на хиляди загинали воини - руснаци, украинци, литовци, беларуси, финландци, поляци, румънци. "На този ден може само да кажем: Благодарим!", завърши обръщението си Кирил Петков.

Церемония, на която бяха президентът Румен Радев и вицето му Илияна Йотова, имаше и в центъра на София. Сутринта пред Паметника на Незнайния воин имаше ритуал по издигане на националното знаме. 

Посланичката на САЩ в България Херо Мустафа беше сред дипломатите, уважили ритуала.
Посланичката на Русия Елеонора Митрофанова предпочете да избегне "народната любов". Тя поднесе цвета на Шипка вчера, а днес се появи във видеообръщение във фейсбук, в което се правят особени паралели между Руско-турската война от 1877-78 г. и сегашното нападение на Русия в Украйна.

Радев помага на столичната кметица Йорданка Фандъкова да преодолее стъпалото.