Поредното смущаващо изказване по адрес на страната ни направи руската посланичка в България Елеонора Митрофанова. В поздравлението си към българския народ за 3 март, тя сравни страната ни с Донбас и говори предимно за войната в Украйна, повтаряйки "опорките" на Кремъл. 

Митрофанова всъщност поздравява Българи за националния й празник само в първото и последното изречение на речта си, в останалото време говори против Украйна. Нещо повече, тя сравнява проблемите в Донбас със страданията на българския народ по време на османското иго. На всичкото отгоре твърди и че България е получила свободата си.

„Преди 144 години бе сключен историческият Санстефански мирен договор, поставящ край на Руско-турската война и позволяващ на българите да получат дълго чаканата свобода“, казва посланичката.

След това продължава със смущаващите откъм фактология или направо неверни исторически препратки, твърдейки, че Европа е останала безучастна към потушаването на Априлското въстание: 

„След жестокото потушаване на Априлското въстание, когато цяла Европа остана безучастна, именно твърдата воля на Александър II, безстрашието на руската армия и доблестта на българските опълченци създадоха предпоставки за възраждането на България. Походът оттатък Дунав получи подръжка в цялото руско общество“, казва тя. 

Всъщност не е вярно, че Европа стои безучастна. Покъртителните репортажи на Джанюариъс Макгахан и Юджийн Скайлър, речите на Виктор Юго, дейността на Уилям Гладстон, предизвикват такова обществено възмущение, че се стига до свикването на Цариградската конференция. Макар и нейните решения да не се осъществяват, тя и въстанието са повод за Руско-турската война.  

Руската посланичка допуска и други исторически неточности. Тя използва поздравлението, за да говори предимно за войната, която Москва води в Украйна, като сравнява мотивите на тогавашна Русия с оправданията на днешна Москва.

Руско-турската освободителна война е ехо на днешните дни. Събитията в Украйна болшинството мои сънародници възпиремат по същия начин като онези преди 144 години. Като справедливи, назряващи отдавна действия за защита на жителите на Донбас от нацисткия киевски режим, който убива безразборно цивилни в продължение на 8 години. Опитите да решим конфликат по дипломатически път не  донесоха резултат. Вместо да чуят народите на републиките Луганск и Донецк, и да окажат влияние на правителството в Украйна, западните държави продължиха да въоръжават фашистките украински групировки, подтикващи ги към враждебни действия срещу мирното население на Донбас. С такива дейстивя ние не можем да се примирим, те са в противоречие с нашите хуманни християнски ценности. В този ден искам да призова българите да се замислят и да не се подават на антируската пропаганда. В момента се провежда военна операция по денацификация и демалитиризация на престъпните украински власти, които водят война със собствения си народ от 2014.“, е поантата.

Обръщението завършва с още едно много спорно изказване.

„Напомням, че Русия в историята си никога не е започвала войни. Тя ги е приключвала. Убедена, че нашето дело е правилно.“

Все пак само през последните 100 години Русия е влизала с танкове в Чехия, в Унгария, водила е война в Афганистан, в Чечня, в Грузия, анексира Крим, намесва се в Сирия и т.н.