Продажба на газ на безценица по малките часове на денонощието, когато Русия нападна Украйна. Зима, подобна на Виденовата. Апокалиптична картина по отношение на цените на ток, бензин и пр. Президентска партия.

Всичко това в едно обяви днес бившият премиер - лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в 20 минутен почти монолог в Котел, предаван, разбира се, на живо в профила му във фейсбук.

Борисов спря пред журналисти и по повод днешния национален празник подхвана - Румен Радев разделил нацията, разделил ГЕРБ от нацията, а сега цепел и партиите. Без изненада Борисов приписа на президента потенциалния политически проект на бившия служебен министър в неговите кабинети, а отскоро и бивш министър на отбраната в редовното правителство - Стефан Янев. Радев бил умен човек с добри съветници и понеже бил разбрал, че "тези", разбирай "Продължаваме промяната", "ще го занесат на дъното", "трескаво преформатира политическото пространство". Радев разцепил БСП и сега му трябвало някой, който да замести ПП, анализира бившият премиер.

И докато правителството ще търси кой вся паника с цените на бензина вчера, което доведе до спекула и опашки пред бензиностанциите, лидерът на ГЕРБ "издаде":

"Руменрадевата зима иде. И тя дойде. Като Жанвиденовата. Опашките по бензиностанциите, в пъти чудовищен скок на тока, газа, енергийните носители във всяко едно измерение. Никакво строителство, велоалея няма да направят тези. Край! Да го забравят българите".

Според Борисов хората се редяли на опашките за бензин, защото разликата била по 30-40 лева на резервоар, спремо "онзи ден".

Управлението било на "аматьори", закичили се с искане за оставки само след два месеца, твърди още Борисов. И цитира какво е казал "поетът":

"Докато е мъничка змията, да си заминава".

То (управлението) било и еманация на корупцията. Ето защо, според експремиера:

"Денят, в който започна войната, газът има рекордни цени в Европа. Абсолютно неподготвени са. Изпразнили хранилището в Чирен. През нощта, в 2 ч., след като си засекретиха комисията по енергетика, за да не посочим фирмите крадци, пряко свързани с премиера и неговите обкръжители, правят сделки с газ и печелят милиони на гърба на хората, за които няма компенсация за газ", обвини пак Борисов, подобно на предходните му обвинения за продажби, когато се позова на Румен Овчаров.

"Само 20 и няколко часа след старта на военните действия, между 2 и 3 ч през нощта е извършена сделка на газовата борса за 4200 мегаватчаса, огромно количество, на половин цена. Ако през целия ден цената е била между 230 и 250 лева, тази седлка посред нощ, докато всички телевизии даваха бомбардировките в Украйна, сделката е извършена на 120 лева", доразви "случката" бившият енергиен министър на Борисов Делян Добрев.

Но му беше трудно да продължи с разказа заради намесите на самия Борисов.

"Защо продадоха газа?! А? Що го продадоха на 120 лева при цена днес 400 лева?! Що ограбиха българите?!", вклини се той. "Точно като клрадците на коли са - нощно време, много добре екипирани, отиват и ги прибират".

Разликата в цената, по думите на Добрев, била за над 400 000 лева, като министърът пак припомни твърденията на Овчаров за нощните продажби за секунди. Тогава "Булгаргаз" бе вкаран в обяснителен режим.

Иначе бившият министър прогнозира "брутално" увеличение на цената на газа от 1 април - с 50%. Рекордно висока цена ще има на тока, посочи още той.

Разследване според Борисов обяче не можело да има, защото.... свидетелите се били самоубивали - "ходят и паднат, кой от прозорец, кой на магистрала, кой еди какво си". 

"Дядо ми викаше - когат' те е навалял дъжда, може да си пикаете и в гащите", реши да сподели и тази мисъл Борисов, за да обрисува какви били цените на бензина, нафтата, газа, хляба, олиото при "модела Борисов". Въпреки че цените се ръководят от международни фактори.

A защо ГЕРБ гласувала "за" оставката на Янев? Защото председателят на парламента Никола Минчев бил "хитрец". Вкарал в една точка две решения, казва Борисов. Той визира практиката, отдавна установена и действаща и при всички гласувания на персоналния състав и на неговите три правителства - с едно решение да се освобождава министър и назначава новият титуляр. А новият (Драгомир Заков) пък Борисов го бил назначавал в НАТО, та нямало как да гласува "против" него.