Госпожа Митрофанова да не подготвя почвата за ново “освобождение”? 

Видеото с нейното изказване е публикувано на официалната ФБ-страница на посолството, където отдавна има повече неточна информация, отколкото в RT и Спутник. 

Само през последната седмица и на моята стена отбелязах колко грешни и обидни към България и българите публикации има на тази посолска страница.

Пак през тези седем дни същият Фейсбук спря акаунтите на двама български граждани - Константин Мишев и Евгений Михайлов, само защото са споделили карикатура на президента Путин (няма да я пусна, за да не ме блокират и мен, но можете да я намерите из Интернет, в Клуб Z писаха за случая)…

Това, уважаеми хора, не е “двоен стандарт”, а е липса на стандарт. 

Може ли да ограничават свободата на словото, когато е сатира, насочена към една обществена фигура, а да оставят антибългарската пропаганда и вулгарите думи по адрес на българите да шестват и да се споделят необезпокоявани из Фейсбук? Явно може. Но трябва ли? 

Европейската комисия прие, че е редно да бъде спряна пропагандата и дезинформацията, стигащи до европейските граждани през ефира на телевизиите RT и Спутник, но не прави нищо за дезинформацията и антиевропейската пропаганда, които се разпространяват чрез Фейсбук. Това е двоен стандарт.

В Клуб Z са отбелязали някои от неверните и неточни твърдения на г-жа Митрофанова, но дори и те не са успели да хванат всички. Един изпуснат пример: “Преди 144 години бе сключен историческият Санстефански мирен договор…” Исторически е, но не “Санстефански мирен договор”, а “Санстефански ПРЕДВАРИТЕЛЕН мирен договор”. С други думи - това не е истинският договор, станал основа на появата на Княжество България.

Документът, подписан в Сан Стефано, няма никаква правна сила, защото далеч преди да бъде подписан, Русия е сключила тайно споразумение* с Австро-Унгария, в което уточнява, че няма никакво намерение да създава голяма славянска държава на Балканите.

П.П. Междувременно българското Министерство на външните работи е реагирало срещу обидните думи, отправени от посолството по адрес на българите. МВнР настоява публикациите да бъдат изтрити и държавата да получи извинения по съответния ред. Ще бъде чудо, ако руското посолство стори едното или другото, а направо невероятно, ако се съгласи да извърши и двете. Подробности тук.

_______
* - Които погрешно твърдят, че аз работя ”в българската секция на ФБ” и им спирам собственоръчно акаунтите… но това е тема за отделен статус, в който да се опитам да обясня защо възрастни хора лъжат като петокласник, получил двойка.