Очаква се днес, в 11-ия ден на войната в Украйна, броят на бежанците от нападнатата от Русия страна да достигне 1,5 милиона, предаде Ройтерс. Агенцията посочва, че украинското правителство настоява за допълнителна западна помощ, включително още санкции срещу Москва и оръжия.

Това е най-бързо нарастващата бежанска криза след Втората световна война, съобщи ръководителят на Върховния комисариат за бежанците към ООН Филипо Гранди, цитиран от Ройтерс. 

ООН прогнозира, че 12 милиона души ще бъда прокудени от домовете си вътре в Украйна, а други 4 милиона ще избягат в съседните страни в идните месеци и ще се нуждаят от хуманитарна помощ, предаде Асошиейтед прес.

Полската гранична охрана каза, че от 24 февруари насам в страната са влезли повече от 922 000 украински бежанци, предаде АП, цитирана от БТА.

Граничната служба написа в „Туитър“, че вчера страната е отбелязала рекорд, като на полска територия са преминали 129 000 украински бежанци. До 07:00 часа днес бежанците, преминали украинско-полската граница са били почти 40 000. 

Полша, чието население е 38 милиона души, е страната с най-много бежанци от Украйна. Някои от тях обаче са продължили към други държави.

ДПА съобщи, че полският президент Анджей Дуда е позволил на бежанци да нощуват в официалните му резиденции. По инициатива на съпругата му Агата украински бежанци вече са били настанени за няколко дни в правителствени вили.

След като Москва и Киев си размениха вината за неуспешното прекратяване на огъня в събота, обстрелът беше подновен около обсадените градове  Мариупол и Волноваха, а преговарящите от двете страни трябваше да се срещнат отново в понеделник.

Руското министерство на отбраната заяви, че неговите сили извършват широкообхватна офанзива в Украйна и са превзели няколко града и села, съобщи руската информационна агенция Интерфакс. Украинските въоръжени сили съобщиха в неделя, че провеждат редица отбранителни операции, включително в източната част на област Донецк, в Слобожански и град Чернигов. Поредица от взривове се чуха през нощта в Харков, вторият по големина град, съобщават украинските медии. Украинските военни съобщиха, че досега са свалили 88 руски самолета и хеликоптера и са заловили някои пилоти.

Украинският президент Володимир Зеленски призова сънародниците си да преминат в настъпление срещу нашественика, а руският лидер Владимир Путин повтори, че иска неутрална Украйна, която да бъде „демилитаризирана“ и „денацифицирана“, и сравни западните санкции „с обявяване на война“, добавяйки: „Слава Богу, че не се стигна дотам“.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, след среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън на границата между Украйна и Полша, заяви, че очаква нови санкции и оръжия за Украйна през следващите дни. Съединените щати заявиха, че ще дадат на Украйна повече оръжия и многократно предупреждаваха, че може да ескалират санкциите, като президентът Джо Байдън поиска 10 милиарда долара спешно финансиране за отговор на кризата.

Вашингтон работи с Полша, докато Варшава обмисля дали да предостави изтребители на Украйна, каза говорител на Белия дом, добавяйки, че Съединените щати могат да попълнят запаса на Полша от самолети.

Във видео разговор с американски законодатели Зеленски поиска европейските съюзници, които още имат от старото съветско въоръжение, да дадат от бойните си самолети на Украйна. Той поиска също още оръжия, забрана на руския петрол, забранена за полети зона над страната си и прекратяване на услугите на Visa и MasterCard в Русия - искане, което компаниите за банкови карти вече изпълниха.

Байдън и Зеленски също разговаряха, като обсъдиха сигурността, финансовата подкрепа за Украйна и продължаването на санкциите срещу Русия, написа украинският лидер в Tуитър.

НАТО, към която Украйна иска да се присъедини, се противопостави на призивите на Зеленски за налагане на зона, забранена за полети над страната му, заявявайки, че това ще ескалира конфликта извън Украйна.

В стремежа си да посредничи, израелският премиер Нафтали Бенет се срещна с Путин в Кремъл в събота и по-късно разговаря със Зеленски. Британският премиер Борис Джонсън обяви план от шест точки в отговор на инвазията преди срещи, които е насрочил тази седмица с лидери от Канада, Холандия и Централна Европа в Лондон. Очаква се турският президент Тайип Ердоган да разговаря с Путин в неделя. 

Русия отново предупреди ЕС и НАТО да спрат "напомпването на най-съвременни оръжейни системи" в Киев, каза говорителят на външното министерство Мария Захарова, цитирана от агенция РИА Новости.