Хората, приютили бежанци от войната в Украйна в домовете си, също ще получат обезщетение от държавата. Такова ще има и за хотелиерите, като се планира за тях да отпадне и туристическата такса. Всички тези мерки ще важат със задна дата.

Това се разбра от думите на председателя на комисията по туризъм в парламента Илин Димитров ("Продължаваме промяната"). Димитров бе гост в ефира на БНТ, за да коментира какво прави държавата за бежанците на 11-ия ден от руската инвазия. А този коментар се наложи, след като хотелиери, предимно от Варненско, където са настанени около 1000 души, поставиха въпроса на масата. Те се оплакаха, че настаняват безплатно украинците, но никой не им помага в разходите. 

Засега е известно само, че държавата ще плаща по 40 лева на ден на човек, като тази сума е съгласувана с бранша и е по негово предложение. "Коментира се да отпадане туристическият данък за бежанците от Украйна, когато някой бежанец е регистриран като турист", допълни днес и Димитров.

"Мярката ще бъде ретроактивна, ще има обратно действие, настанилите бежанци досега ще получат заплащане", даде заявка депутатът от ПП.

Мярката ще важи за пълен пансион, за места без изхранване и за частни домове, които приемат бежанци, допълни той. В случая с частните домове, тя отново ще има ретроактивно действие.

Планира се тези мерки да действат около три месеца.

Каква точно ще е организацията обаче председателят на комисията по туризъм не можа да каже. Цялата процедура щяла да бъде разписана до ден-два и публикувана на сайта на ресорното министерство.

Проверките не трябва да бъдат засилени, регламентът трябва да бъде ясен, стремежът е да няма злоупотреби, посочи още Димитров.

Все пак, държавата щяла да се стреми да настанява бежанците приоритетно в държавните бази, а не в хотелите.

"Ако искат да работят бежанците, ще могат да се настаняват по няколко направления - сезонна заетост до три месеца, ускорена процедура за получаване на статут на търсещ международна закрила - ще имат възможност да работят за една година, като ако имат желание може да се увеличи с още една година и третият вариант е да получат достъп до пазара на труда за 3 години в държавата, в която са приети. 90 процента от бежанците са жени и деца, 10% са възрастни мъже", каза още Илин Димитров.