Русия е вкарала в Украйна почти всичките си войски, разположени край границите ѝ преди войната според Пентагона. Междувременно колоната с руска военна техника, която се простира на 64 километра по пътя на север от Киев на практика не се движи. Експертът Руслан Левиев от Conflict Intelligence Team коментира в ефира на телевизия "Настоящее время" какво се случва с руските войски в Украйна. Той обяснява защо бързият план за превземане на Украйна не се осъществи, какви загуби може да понесе на руската армия и защо украинските военни не са докоснали конвоя с руска техника край Киев.

Руслан Левиев. Снимка Фейсбук

 

За интензивността на битката

- Има постоянна ротация: онези батальонни тактически групи, които са били разбити и са станали небоеспособни, след като са загубили около половината от оборудването или личния си състав, се отвеждат на територията на Русия за по-нататъшно комплектуване. И ние виждаме този процес.

По отношение на привличането на допълнителни войски, да, виждаме го. Виждаме и влакове, превозващи оборудване в руския тил - в Саратовска област, в Приморския край. Отбелязахме ракетните системи "Точка-У", които преминават през Беларус към границата с Украйна. Това, от една страна, може да означава, че те ще се използват повече вместо "Искандер"-ите (ракетни установки - б.р.), тъй като са по-прости, по-евтини и има повече от тях, но в същото време имат по-малка точност и по-кратък обхват. Може да се използват в допълнение към "Искандер"-ите.

Видяхме бронетранспортьори, които просто са боядисани в защитен зелен цвят – не в камуфлаж, а просто сякаш са излезли от завода. Това предполага, че такова оборудване е взето от някакъв вид мобилизационен резерв, което предполага, че най-вероятно част от оборудването вече е на изчерпване и трябва да се бръкне в запасите.

По отношение на онези батальонни тактически групи, които бяха разбити, напуснали бойното поле на територията на Русия и стоят на границата, виждаме, че се опитват да ги вербуват по нов начин, събират нови войници по договор в цяла Русия, от тези, които са останали в техните постоянни точки на дислокация, те биват изпратени до границата, за да формират нови групи и да ги хвърлят отново в битка.

- Можете ли да кажете колко време отнема това преоборудване? Сега изглежда, че интензивността на боевете е много по-ниска, отколкото в началото на седмицата. Колко дълго може да продължи тази пауза?

- Смятаме, че паузата е възникнала по две причини. Първо, поради необходимостта да се създаде следната картина: самата Русия предлага хуманитарни коридори, самата Русия започва прекратяване на огъня, така че всичко става тихо и само националистите нарушават прекратяването на огъня.

Вторият момент: вече е напълно ясно, че бързият план за превземане на Украйна не се сбъдна. Вторият план, който все още е в сила, е обкръжаването на градовете и тяхната блокада – като Харков, Мариупол, Киев, Одеса, може би в бъдеще.  Този план също се задушава, защото войските дори не могат да стигнат правилно до Киев. Те се нуждаят от доставки, пренабиране на персонал. Затова е нужна такава пауза, известно забавяне на военните действия, за да се попълнят групите, да се преработят някои планове, да се доставят боеприпаси и после да се хвърлят силите в нова мащабна битка.

А темпът на пренабирането зависи от това откъде се взимат новите сили. От Наро-Фоминск, например, Ямполския полк - те отиват в района на Белгород и се преоборудват - това е около седмица. От Приморския край, откъдето също се транспортира оборудването, транспортирането му отнема поне две седмици.

- Много военнослужещи станаха войници по договор. Каква е атмосферата сред военните? Може ли сега да се съди по открита информация - по Тик-ток, по някои други социални мрежи - за настроенията в руската армия? Имаше съобщения, чиято достоверност по принцип не можем да оценим, че военнослужещи са казвали: „Изпратиха ни на ученията и буквално за една ни нощ предупредиха, че ще се бием с Украйна“. Сега променят ли се настроенията в армията сред военнослужещите по договор?

- Да, правят го. Виждаме единични инциденти например в групи, които са били на границата и са видели какво се случва на бойното поле - че това вече не са учения, а че има война. В онези формирования, които бяха победени и дадоха много загинали и ранени имаше инциденти, в които войниците по договор отказаха да влязат в битка. Като правило в този случай командирите ги заплашват, принуждават ги, може би прилагат някаква физическа сила, за да влязат в бой. Ако изпълнителят откаже във всеки случай, тогава те са отведени някъде, очевидно започват някакъв наказателен процес, арестуват ги.

Но тези инциденти, в които  войниците са готови директно да нарушат заповед и отказват да влязат в бой все още са много изолирани. Това е по-скоро изключение, отколкото правило. Въпреки че като цяло всички военни, които са били на границата, вече разбират какво се случва: че сега това определено не са учения, че се води война, че има много загуби и като цяло не е ясно защо е тази война. Така че моралът е доста нисък в момента.

-Значи не са мотивирани?

- Определено не са мотивирани. Те не са били подготвени за факта, че ще има война. Готвеха се за това, че ще има учения, че ще дойде 20 февруари и ще се приберат.

Друг момент е, че през цялото това време, докато стояха на границата, вече имаше проблем със снабдяването и много от тях просто бяха гладни и живееха в ужасяващи условия: някои във фитнес зали, други в ужасни палатки на улицата. Това допълнително демотивира духа.

Освен това има значителен дял от така наречените военнослужещи по договор - това са хора, които са служили и им е казано: „Ще има учения, нека подпишем договор сега и ще ви изпратим на границата за учения по този договор. Ученията ще приключат, ние ще скъсаме с вас договора - който е предвиден, защото това е пробен период - и ще получите добри пари като войник по договор за два-три месеца от тези учения и ще се върнете у дома с пари като наборник, като демобилизиран".

Мнозина си паднаха по това, мнозина бяха просто изнудвани и подмамени да подпишат този договор. Ето защо сега виждаме, наред с други неща, много скорошни наборници, които официално вече са станали войници по договор, но това са млади момчета - на 18-19 години - които дори не знаят как да стрелят, камо ли да се бият.

Най-малко пет хиляди ранени, около две хиляди убити. Какви са загубите на Русия

- А как можете да оцените загубите? Говоря дори не само за убитите руски войници, но и за ранените. От Крим дойдоха доклади, че има от 1000 до 1500 военни в болници в три града в анексирания Крим. Видяхме съобщения, че ранените са откарани в Беларус - в Гомел и Мазир. Възможно ли е да се изчисли броят на ранените?

— Да, имаме някои наши оценки. Освен това виждаме, че участват болници не само в Беларус и Крим, но докарват ранени в Москва, Воронеж, Санкт Петербург. Ранените вече се внасят в дълбините на Русия. Нашите оценки за ранените и убитите, като правило, както винаги, са по-ниски, отколкото казват другите. Когато назоваваме числата, ние се опитваме да ги аргументираме. Ако ни попитат: „Защо назовавате точно такова число? ” ние сме готови да го докажем. 

Разрушен руски БТР край Бровари, Киевска област. Снимка АП / БТА

 

В момента бих казал, че сигурно има поне пет хиляди за ранените. Повече от хиляда вече са убити, най-вероятно около хиляда и петстотин - наближават две хиляди. Това са военни, без да броим руската гвардия.

- Правилно ли разбирам, че техниката ви на броене е базирана на анализ на видеозаписи, тоест колко души са ранени или убити на тези видеозаписи, колко ги записвате като загуби?

- Със сигурност - не по този начин. Не можахме да преброим пет хиляди ранени визуално от видеото. По-скоро виждаме на видеозаписите как се движат определени конвои, виждаме къде напредват, видяхме последствията от битките, видяхме колко тежко е разбит конвоят, колко пленници има, колко може да са ранените и мъртвите. Това е първият момент. И след това сравняваме с оценка колко батальонни тактически групи сега остават на бойното поле и колко са напуснали.

Веднага щом батальонна тактическа група загуби около половината от оборудването или личния си състав, тя става неспособна за бой, тя се връща обратно в тила. И съответно е ясно, че батальонната тактическа група от определена формация се е върнала обратно в Русия. И ние получаваме информация за това, което означава, че поне половината от личния състав са загуби: някои от тях са убити, някои от тях са ранени. И сравнявайки всички тези числа, можем да спорим, да докажем, че сега има значително повече от хиляда загинали.

Защо толкова големи загуби

- Руслан, исках да попитам за изявлението, което направи сенатор Людмила Нарусова. Тя, изказвайки се в Съвета на федерацията, говори за онези военнослужещи, които са били принудени да подпишат договор или са подписали вместо тях. Тя каза, че от рота от 100 души са се върнали само четирима. Смятате ли, че е възможна ситуация четирима военни да се върнат от рота за пренабиране в Русия, защото всички останали са убити или ранени? Колко реалистични са тези числа? И най-важното, защо се случва това?

- Разбира се, това е възможно, защото в битка те влизат не по роти, а по батальонни тактически групи. Една батальонна тактическа група е средно около 700 души. И ако батальонната тактическа група напусне бойното поле и се върне обратно в тила в Русия, това значи, че  загубите й от 300-400 души са ранени и убити. Съответно в отделни роти е възможно само четирима от 100 души да са се върнали непокътнати. Това е много реален вариант.

И това се случва, защото няма нормална координация между отделните формирования на бойното поле, засядат в задръствания, дезориентирани са, използват граждански радиочестоти, което ги прави лесни за слушане и идентифициране. Имат проблеми с доставките, с горивото, с храната - това също ги деморализира. Съответно, те стават все по-уязвими за атаки на украинските сили. Ето защо загубите са толкова големи.

- Появи се клип, който не сме показали в нашия ефир, но имаше колона от техника, която се движеше, натоварена на влак. И с този знак Z имаше много невоенна техника - изцяло домашни превозни средства, някакъв вид автобуси. Гледахте ли това видео, знаете ли за какво говоря?

- Ние видяхме същите граждански превозни средства с буквите Z не във влак, а в Беларус. Редовно ни изпращат видеозаписи от различни очевидци, молят ни да не ги пускаме в интернет, но за да знаем, ни изпращат видеозаписи. Например в Беларус сме виждали много такива колони. Най-много ни изненадаха самосвалите с буквата Z, които се движат в цяла колона през Беларус към границата с Украйна. Нямаме представа за какво може да са необходими самосвали. Ако все още се виждат автобуси и някакви пикапи - може да е превоз на ранени и дори мъртви, превоз на персонал.

Предполагаме, но все още не можем да го докажем, че когато видим точно цивилни превозни средства с буквите Z, които се движат към бойното поле, те най-вероятно са за войските на Националната гвардия. Армията все още разполага със собствен специален транспорт за извозване на ранени, мъртви и т.н.

- Защо изобщо да се маркира техника, особено цивилна?

- Преди това тези знаци, които бяха от самото начало на битката, означаваха военния окръг. И беше ясно защо да се отбелязва военният окръг. Има например група войски "Юг", както я наричаме, - това са тези, които влязоха в Херсонска област от Крим, обърнаха се към Мариупол, обърнаха се към Николаев - това е една единица. Съответно те имат отделен условен знак. А командирът гледа или видеозаписи, или нещо друго от земята и може да разбере къде са им формированията, дали някое от подразделенията им е загубено и т.н. Някога беше така. Но тогава, когато войната беше вече в разгара си и вече бяха изминали няколко дни, пропагандистите решиха да приемат друго значение на тези букви, че Z е за „За победата“ или нещо подобно. И Z се превърна от маркировката на военния окръг в Георгиевската лента – в такъв символ на пропагандата. Следователно, най-вероятно, когато видим Z на цивилни превозни средства, това вече не е обозначение на отделно формирование, отделно направление, отделен военен окръг, а по-скоро маркировка - като белите ленти върху войниците.

Какво прави колоната руска военна техника край Киев?

-Исках също да попитам за тази колона от превозни средства, която според Maxar Technologies се намира на 25 километра от центъра на Киев. Някои украински медии писаха, че това оборудване има проблеми с доставката, няма гориво. Какво се знае за тази колона, има ли шанс тя колона да стигне до столицата?

-Този ​​конвой наистина стои там от няколко дни и не напредва много, наистина е много проблематичен. Наистина смятаме, че има проблеми с горивото. Проблемът е, че пътят е тесен - само по една лента във всяка посока, а напредването към Киев от север е трудно. Има много техника - има хиляди единици оборудване. И само си представете, те карат в колона и ако някъде отпред или в средата на колоната някоя кола се развали, тогава това моментално се превръща в много сериозно препятствие за цялата колона отзад.

-Наистина ли пътищата са толкова тесни?

- Доколкото виждаме от същите сателитни снимки, тези колони са на двулентов път - по една лента във всяка посока. Ето как се вижда на сателитни снимки. Това не е в града, където пътят е с ширината на Московския околовръстен път, а именно магистралата. Следователно, ако колата спре без гориво или се повреди, а повредите на военна техника като цяло са много често срещано явление, тогава тя веднага започва да забавя всички превозни средства, които са отзад, а те са хиляди. И ако има няколко от тях, тогава всичко се превръща в непреодолимо задръстване. Освен това, ако трябва да се обадите за помощ - цистерна или превозно средство за поддръжка, което ще ремонтира и зареди с гориво кола, която се е повредила в конвой - тогава такова спасително превозно средство също трябва по някакъв начин да кара точно по същия път.

И точно същият път е пълен с едни и същи коли. Получава се самоблокираща ситуация, когато те не могат да си помогнат. На теория те могат да изоставят повредените автомобили и автомобилите с изчерпано гориво, по някакъв начин да източат останалото гориво в отделни блокове от автомобили и да продължат. 

- Като цяло ясно ли е какъв беше смисълът от тази голяма колона?

- Първо, това е от омраза: "Сега бързо ще стигнем до Киев и ще го вземем бързо." В крайна сметка това не се получи. Дори същите кадировци (чеченски бойци на верния на Кремъл лидер Рамзан Кадиров - б.р.), които са близо до Гостомел, както виждаме, все още не са участвали особено в битките. Както стояха до Гостомел, така и си стоят там.

Същата колона, очевидно, първоначално е имало план тя бързо да стигне до Киев и той да бъде превзет, което не се случи. И след това вероятно са решили да бъде атакуван от друга посока, Киев да бъде обграден. Но по принцип те си проправят път основно от север, тъй като са стигнали до Гостомел, Ирпин, Буча. Но като цяло цялата тази тапа сега ги задавя. Сега поне стоят там, така че контролират северната посока, макар и много условно.

- Те контролират - тоест инициативата е на тяхна страна?

- В смисъл, че, например, ако град на север от Киев се нуждае от доставки, помощ и т.н., тогава най-вероятно украинските сили вече няма да могат да стигнат до него, защото те всъщност ще трябва отидат , в тила на врага, там има куп руска техника.

Защо украинската армия не докосва руската колона край Киев

-Какво правят тези войници? имат ли храна? Как украинската армия може да устои на тази колона?

- Какво точно правят там, освен да стоят - доста е трудно да се каже. Не видяхме нито Тик-ток, нито видеоклипове, нито съобщения от там. Вярвам, че най-вероятно те, грубо казано, седят и охраняват оборудването, защото не могат да оставят хиляди коли. Може би се очакват да получат някакви допълнителни насоки, препоръки.

За мнозина веднага възниква въпросът: защо тогава Украйна не ги докосва? Тази колона е толкова добра спокойна цел, стои на магистралата, изглежда, че няма жилищни сгради наблизо. Можете безопасно да ги ударите и бомбардирате всички. Защо не ги пипат? Защото най-вероятно в края на краищата не виждаме това, което не се вижда на сателитни снимки - със сигурност колоната все още има покритие под формата на различни зенитно-ракетни системи, като Бук, например. И съответно украинските ВВС не искат да поемат такива рискове, хвърляйки там пилоти, рискувайки да загубят още един пилот, друг самолет, каквито не са им много. Тъй като конвоят е заседнал там и не представлява толкова голяма опасност, украинските пилоти се изпращат в други райони, където ситуацията е по-остра, по-трудна, където наистина трябва да работят. И колоната все още стои недокосната.

- Сега техниката от анексирания Крим влиза ли на територията на Украйна?

- Да, определено. Освен това установиха и железопътна връзка с Херсон. И само преди няколко дни видяхме както влакове, така и колони от автобуси, които пътуваха за Херсон от Крим. Явно са довели някакви проруски активисти, за да организират проруски митинг. Въпреки че в крайна сметка всичко се оказа точно обратното, защото в Херсон се проведе доста мащабен проукраински митинг. Планът на руските сили се провали.

Но като цяло посоката от Крим на юг е най-успешната от всички посоки, където сега настъпват руските сили. Те заеха много територия там, те едновременно настъпват на изток от Крим - към Мелитопол, Мариупол, Бердянск. Те настъпват едновременно на север от Крим - това е Енергодар, който сега е контролиран от Русия, и по-нататък към Запорожие. А посоката към северозападната част на Крим е Херсон, който се контролира от Русия. И сега се опитват да атакуват Николаев, за да стигнат по-нататък до Одеса.

Направленията за руските сили са доста успешни, в окупираните градове вече действат войски на националната гвардия, а не военни. Но като цяло, въпреки че самото направление е успешно, то също е проблематично за това групиране на войските, тъй като, както виждате, те са се разпръснали в няколко направления наведнъж. Колко време щурмуват Николаев и още не са го превзели - точно поради тази причина, че са разтегнати в няколко посоки.

- Излиза, че няма достатъчно сили във всяка групировка?

- Когато са разпънати така в няколко посоки - да, силите не стигат. Плюс това, очевидно, неправилна е била оценката на техните сили, успеха на техните сили и нивото на съпротива от самите украински градове. Напълно ясно е, че навсякъде ги срещат много яростно. Дори за същия Херсон местни жители ни казват, че сега в града няма руснаци, защото не рискуват да останат там през цялото време, предпочитат просто да стоят заедно на околовръстния път и контролират входовете на града. Но в самия град те за постоянно не рискуват да стоят, защото са наясно, че могат да бъдат атакувани от местни сили за териториална отбрана, които трудно се различават от обикновените цивилни, тъй като често не носят военни униформи.

- Казахте, че сега руските комплекси Toчка-У се придвижват към границите с Украйна, че те се отличават с по-малък обхват и по-малка точност. Какво означава това? 

- Това е по-безразборно оръжие. Колкото по-висока е точността, толкова по-селективно е оръжието. Ако имате за мишена военен обект и се прицелите в нея, тогава, колкото по-точно е оръжието ви, толкова по-голяма е вероятността да улучите воененния обект. И колкото по-малко точност имате, толкова по-безразборно става вашето оръжие. Във всеки случай е военно престъпление, ако ударите град, жилищна инфраструктура, последиците са тежки. Рискът от смърт на цивилни е много по-висок.

В първите дни те основно се опитваха да бомбардират с по-точни системи - като "Искандер", ракети "Калибър". Но очевидно ракетните боеприпаси за тези системи свършват и те преминават към по-стари, по-евтини системи - като Toчкa-У. Вече видяхме изолираната им употреба, включително останките от ракетната част на Точка-У в Мариупол. Тогава мнозина казаха, че това определено е украинска ракета, защото уж Русия е извела Точка-У от експлоатация, което не е вярно. Вече няколко пъти цитирахме доказателства, че 47-а ракетна бригада от град Кореновск в Краснодарския край все още има комплекси Точка-У, въпреки факта, че през януари те бяха превъоръжени с „Искандери“. И очевидно 47-ма ракетна бригада използва Точка-У в Мариупол. И сега ще се използват масово в други градове, тъй като видяхме да ги транспортират от Беларус към Украйна.