Бившият световен шампион по шахмат Гари Каспаров критикува Международния олимпийски комитет (МОК), неговия президент Томас Бах, ФИФА, както и други големи спортни организации, които според него са се "превърнали в инструменти в ръцете на диктатор".

Каспаров е един от последните, но най-отявлени руски критици на президента Владимир Путин, като използва постоянно социалната мрежа "Туитър", за да изказва мнение срещу случващото се в Русия и да посочва проблемите, които предизвиква Кремъл.

Той често е наричал Путин "диктатор", "демагог", призоваваше за бойкот на Олимпийските игри в Сочи и Световното по футбол (съответно през 2016-а и 2018 г.) и т. н.

"Не съм фен на това, че г-н Бах и други официални лица са в МОК и ФИФА, защото те директно или индиректно поддържат връзки с путиновците в този свят", каза Каспаров пред германския държавен канал АРД.

Според него спортните организации са помогнали на Путин да продължи пътя на агресията си, като са му дали правото да организира двете големи спортни събития, както и други първенства и турнири.

За Каспаров инвазията в Украйна повдига редица въпроси, в това число и какво да се прави със спортни организации, които съзнателно или несъзнателно са станали "инструменти в ръцете на диктатор". Той добави, че големите спортни прояви помагат на авторитарните лидери да подобряват имиджа си пред света още от 1936 г., когато нацистка Германия приема Летните олимпийски игри в Берлин.

"Путин се придържа към написаното в учебниците, но успя и да го оптимизира, тъй като има много повече пари от всеки друг диктатор преди него", заяви още Каспаров.

Той обаче смята, че руският президент е допуснал една колосална грешка, като напълно е подценил реакцията на Западния свят към инвазията в Украйна и това е довело до разрушаване на внимателно изгражданата мрежа от лобисти и агенти през последните повече от 20 години.

"Много е важно да не допуснем нещо такова да се случи отново. Защото Путин ни показа как се налага неговия дневен ред чрез използването на международни прояви и спортни организации. Не е нужно да има такива трагични събития като тези в Украйна, за да се събудим", завърши Каспаров.