Не може да се отрече - ДПС е последователна в действията си партия. След като от близо два месеца лидерът на Движението Мустафа Карадайъ започва всеки парламентарен ден с обявлението, че не е получил отговор от вътрешния министър Бойко Рашков на въпросите си, зададени по процедурата на парламентарния контрол, днес Рашков ще трябва да се изправи пред 50 идентични въпроса "относно действия за оказан натиск и тормоз от страна на МВР по време на предизборната кампания и в изборния ден". В рамките на... парламентарния контрол.

За вторник е обявено извънредно заседание на Народното събрание - заради проваления миналия петък контрол. В него за отговори на различни въпроси от депутатите са записани деветима министри. Но министърът на МВР ще "страда" най-дълго. Бойко Рашков ще трябва да отговори на 50 въпроса от депутати от ДПС (която иначе има 34 народни представители). До един - озаглавени по гореописания начин и касаещи различни казуси (според ДПС) - община по община.

Крушката обаче си има опашка. Всяка сряда Карадайъ настоява Рашков да отговори на въпроса му относно натиска, според него, спрямо членове и симпатизанти на ДПС по време на кампаниите от изборите миналата година. Лидерът на Движението е недоволен от това, че е поискал подробна информация, която МВР не му предоставя, а е конституционно задължение на министъра да е направи това. Лидерът на Движението дори намекна, че ще инициира процедура по отстраняването на председателя на парламента Никола Минчев, защото не изпълнява служебните си задължения, системно. В случая - да задължи министъра да отговори.

"С неясно и противоречиво съдържание"

Иначе Мустафа Карадайъ развива тезата, че в централата на партията са постъпили множество сигнали за действия на МВР по време на предизборните кампании и самите избори, срещу кметове, членове, активисти и пр. на Движението. Тезата е стара. Появи се преди последния парламентарен вот - през ноември миналата година. За изборите през юли от ДПС не съобщаваха за подобен "натиск". За такъв говореха само от ГЕРБ. Но пък Движението изведнъж се сети и даже сезира Брюксел.

Така сега Мустафа Карадайъ пак разказва за това, че активистите на Движението били карани да подписват предупредителни протоколи "с неясно и противоречиво съдържание", като в множество от тях имало предупреждение да не участват в кампанията и вота. Карадайъ поиска да знае какви указания е са били давани към състава на МВР и оказван ли е натиск върху актива на ДПС, като на финала бе посочил, че изисква документи за всеки конкретен случай - повода, основанието, указанията и пр.

В отговорът си до него (писмен) Рашков посочва, че ръководството на министерството (тогава той бе вицепремиер и служебен министър) не е давало указания към състава на МВР спрямо избиратели, активисти, партийни членове и пр. на партиите, участнички във вота. "Не са известни случаи граждани да са привиквани без законно основание да подписват предупредителни протоколи", посочва още Рашков.

Министерството действало превантивно, на база "достатъчно основание" за предположение, че някой може да извърши престъпление против изборните права на гражданите.

Посочва се още, че всички събрани материали са изпратени в прокуратурата. Но приложени документи, каквито Карадайъ изисква, наистина няма.