Може ли сектор "Гори" да се окаже поредният препъникамък в отношенията между коалиционните партньори?

По всичко личи да, след като депутатът от "Продължаваме промяната" (ПП) и бивш шеф на ресорната агенция по време на двете служебни правителства - Александър Дунчев, поде кампания за повече прозрачност при назначенията в сектора. Което индиректно е камък в градината на БСП, която управлява министерството на земеделието, отговарящо за горите. 

Както е известно, още по време на коалиционните преговори партиите в коалицията се споразумяха, а после и разписаха в коалиционното споразумение, Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) да излезе изпод шапката на министерството и да премине под тази на Министерския съвет. Видимо, това все още не се е случило. И най-вероятно няма да се случи. Причината е отказът на БСП, подкрепяна от "Има такъв народ", научи Клуб Z.

Междувременно обаче текат ударно назначения в горския сектор - непрозрачно и с неясни мотиви се подменят шефове в горските предприятия, като масово се назначават добре познати кадри на БСП, ДПС и ГЕРБ. Затова и Дунчев поиска от земеделския министър Иван Иванов (БСП) да отговори как, защо и какви хора се назначават в сектора. Задал е въпрос в рамките на парламентарния контрол. Но за него след малко...

Брожения днес в парламента предизвикаха публикации на депутата от ПП в личния му фейсбук профил: 

"И тази седмица продължава инсталирането на партийни функционери на ръководни постове по горските стопанства. 

Продължава очакването министърът на земеделието да отговори на парламентарните въпроси - кои са имената и защо се правят кадровите чистки.

Оттам не спират да ни приспиват и че кражбите в горите са мит. Но гората не иска пагон, а сърце!", пише той.

И допълва поста със снимки на "три различни камиона от тези дни, превозващи дървесина от гората към дървопреработващи предприятия в Северна България - с един и същ товар по превозен билет, но с далеч не един и същ товар в действителност при сравнение на снимковия материал в модерния регистър на превозните билети на Агенцията по горите". 

"За това и ние продължаваме да работим по закон за горите, който спира политическото кадруване и незаконната сеч, и продължаваме да броим кубиците, които се крадат от българските гори (къде неволно, къде умишлено), докато новите "кадри" усвояват схемите!", посочва още Дунчев.

Пред Клуб Z бившият шеф на агенцията коментира, че ще настоява за бързи законодателни изменения, с които директорът на ИАГ, както и тези на шестте държавни горски предприятия да не се назначават от земеделския министър, а от Министерския съвет или друг високопоставен колегиален орган - за да се гарантира, че те няма да служат политически на една партия, а ще се търси експертизата на съответните лица.

Дунчев не е доволен и от отговорите на Иван Иванов по питането си. Още на 18 февруари той е задал въпроси към министъра на Корнелия Нинова кои са всички извършени кадрови промени на ръководни постове (директори, зам.-директори и членове на управителни съвети) в държавните горски поделения и техните териториални поделения - от 1 януари до 25 февруари.

Депутатът настоява за имена, както и за посочване на законовото основание за рокадите и за подробно описание на мотивите за освобождаването на лицата. Превантивно посочва, че според становище на Комисията за защита на личните данни имената на лицата, заемащи публични длъжности, не би следвало да се третират като тайна. Т.е., Иван Иванов няма основание да не ги опише в отговора си.

Но той прави точно това. Отвръща, че за да обяви имена, трябва да вземе първо писменото съгласие на съответните лица. Но все пак предоставя справка до Дунчев. От която основното не става ясно - какви са мотивите за рокадите. Посочено е само, че министърът назначава и освобождава, а основанията за освобождаванията са с шаблонното "С цел да не се възпрепятства работата на предприятието". 

На места все пак има нещо като "мотив" - като например този за освобождаването на директора на "Югоизточното държавно предприятие" (Сливен) - заради неизпълнение на финансовите показатели за 2021 г. Но пък когато Дунчев поискал да види доклада за изпълнението, му казали, че такъв не е изготвен, разказа той. И е логично - защото докладите за изпълнените цели се изготвят до средата на следващата година.

От справката става ясно още, че има и освободени директори на териториални горски предприятия -  с решения на директорите на централните - еднолично, без предизвестие и без мотиви.

В обобщение, става въпрос за десетки рокади - от шефове на шестте държавни предприятия, през директори на териториални поделения, до членове на управителните съвети - и то само за по-малко от два месеца.

Един спорен зам.-министър

Тази крушка, както обикновено, си има опашка. И тя се нарича Атанас Добрев, назначен и в сегашното правителство като зам.-министър в земеделското министерство. Добрев е неизменен кадър от управленията и на БСП, и на ГЕРБ и горите са именно под неговата шапка. А в кабинета "Борисов"-3 бе назначен на същия пост от квотата на "Атака", чрез която се приемаше, че кадрува ДПС. Или с други думи - под въпрос е дали статуквото в сектора си отива с новото управление. Видимо - засега не.

А какво прави въководството на ПП? По неофициална информация на Клуб Z оттам са "вдигнали ръце" и са се отказали от битката с Корнелия Нинова за горите заради заплахи от напускане на управлението. Подкрепа за запазване на сегашното положение са дали и от "Има такъв народ". 

Така на практика горският бизнес, защото тук става въпрос за бизнес, концентриран в шестте държавни предприятия, остава в ръцете на БСП и на назначени от времето на ГЕРБ кадри. Тук говорим не само за продажбата на дървесина, но и за пословичните вече ловни стопанства, за политическо и не на последно място - електорално влияние.

А вицепремиерката и икономическа министърка (и лидер на Столетницата) Нинова вече обяви кампания - ще се раздават дърва за огрев централизиорано, от държавата, по списъци, изготвяни от кметовете.

"И за една прозрачност при назначенията да се преборим, пак е първа крачка към полагане на стабилни основи за горския сектор", посочва в заключение Александър Дунчев.

В отговор на въпрос на Клуб Z от миналата седмица, Иван Иванов бе лаконичен - нямало отказ от изваждането на ИАГ от министерството.