БСП кадрува в горския сектор. Назначават се партийни функционери на столетницата, дори кадри на ГЕРБ, които нямат никаква експертиза в областта на лесовъдството - само с телефонни обаждания, като се уволняват доказани експерти. Министърът на земеделието Иван Иванов (БСП) и един от заместниците му - Атанас Добрев, са "задкулисие". Левицата използва предизборно гората, а "Продължаваме промяната" (ПП) вече започва да разбира - Корнелия Нинова не може да плаши с напускане на коалицията, защото ако го направи насред войната в Украйна, БСП няма да влезе в следващ парламент.

Всичко това са думи на депутата от ПП и бивш директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) Александър Дунчев, изговорени в национален ефир - при емоционалното му гостуване в "Лице в лице" по бТВ тази вечер. Както Клуб Z вчера писа, народният избраник обяви война на политическите назначения в горскияте предприятия, на протекциите за една или друга фирма в сектора и на използването на дървесината за купуване на електорална подкрепа, протекциите над незаконната сеч. Става въпрос за десетки направени нови назначения в рамките на два месеца - под управлението на БСП в министерството - без обосновка и със съмнителна експертиза на новите кадри за сметка на старите.

И днес бившият директор на агенцията по горите посочи, че Иван Иванов все още отказва да отговори в пълнота на парламентарното му питане за имената на новоназначените в горските предприятия, за да се видят те от всички заинтересовани от темата. Което е факт. Министърът е изпратил справка за рокадите от 1 януари до 25 февруари, но без имена. Затова и Дунчев "повдигна завесата", изброявайки как общински съветници, функционери на БСП и ГЕРБ без експертиза, осъждани лица (пак общински съветник от БСП), уволнявани и пр. "горски експерти" са сред новите назначения в сектора. "Махат се почтени хора", посочи депутатът.

А на въпрос дали коалиционният партньор на левицата ПП не й обявява война с изявленията на Дунчев, той отвърна:

"Имаме шанса коалиционните партньори да се контролират един друг. Няма гаранция, че и някой от нашите няма да се самозабрави. Да не се сърдим, а просто да изискваме как този проблем да се реши".

"Колегите в ПП вече разбират, че за да имаме функционираща коалиция, трябва да сложим тези факти на масата. В условията на война няма кой да си позволи да разтури коалицията и да се врътне, защото никога повеченяма да влезе в Народното събрание", допълни той.

И отново даде заявка, че готви законови изменения, с които директорът на ИАГ, както и тези на шестте държавни горски предприятия да не се назначават от земеделския министър, а от Министерския съвет - за да се гарантира, че те няма да служат политически на една партия, а ще се търси експертизата на съответните лица.

"Тази реформа явно ще се реши в НС, а не чрез ИАГ", заяви депутатът по повод забуксувалата заради отказа на БСП изваждане на агенцията по горите от земеделското министерство и преминаването й към МС реформа. Въпреки че тя бе разписана в коалиционното споразумение.

"Аз го изпитах на гърба си този натиск"
 
Като бивш директор на ИАГ Дунчев разказа и за оказван му натиск от вечния зам.-министър Добрев.
 

"Министър крие имена - за мен е част от задкулисието вече. А зам.-министър Добрев беше при Орешарски и ДПС, ГЕРБ - вечният зам.-министър, образът на задкулисието. Няма надежда за горите докато е в министерството", посочи Дунчев. 

И разказа как докато е бил начело на агенцията Добрев се опитвал да му нарежда "този смени, този махни". Всеки ден имало обаждания до колеги на Дунчев, пускали се списъци. Звънял на хора от агенцията - дали Дунчев нямало да спре с проверките на ловните концесии. Имало и опити да му се спират командировки.

"Аз го изпитах на гърба си този натиск и затова мога да го разкажа", посочва депутатът.

По думите му в цялата горска система се кадрува - кметове, депутати, областни управители му се обаждали. 

"Даже нивото вече е по-ниско - на ниво место партийно функционерство".

Дунчев изнесе данни и за нагласени търгове, фалшифициране на тръжни документи и пр. "Малките фирми се поставят на колене да се поставят в интерес на партиите", посочи.

"Докато отгоре едни политици и партии казват..."

"Цялата горска система е поставена на колене, за да служи на политиците. И да направим нова ИАГ, и да наемем 2000 инспектори, докато отгоре едни политици и партии казват ти няма да закачаш нашата фирма, за да спечелим едни избори, това няма да спре да работи. Да елиминираме възможността БСП да използва гората да се готви за партийни избори", призова  Дунчев.

И на финала разказа как снощи му се наложило да "арестува" камион с дърва, превозвал "двойно" едно и също количество - което направи по-рано през деня във фейсбук профила си: