Мястото на бежанците може да бъде в хотелите само временно и то като хуманитарна помощ. Това е несвойствена за туризма дейност, коментира в БТВ Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Знаем решението на правителството, че всеки, който получи статут на бежанец, ще получава до 40 лв. дневно. Това за едно 4-членно семейство означава 2400 лв. месечно, с които спокойно може да се наеме квартира, смята Драганов.

Средствата на правителството обаче засега няма да се изплащат на хора на свободен наем, а само за настанени в туристически обекти.

Има обаче сигнали, че хората умишлено завишават цените на наемите, възползвайки се от ситуацията.

Това го оставям настрана, защото предлагането е огромно. Има квартири от 150 евро до 350 евро. Тези, които искат, ще намерят, защото има конкуренци, допълни Румен Драганов.

Той отново заяви, че мястото на бежанците не е в хотелите и има достатъчно бази, където могат да бъдат настанени. Има и много доброволци, които предоставят апартаменти и които не искат пари.

По думите на Румен Драганов българският туризъм е стабилен и не очаква сътресения. Очакванията са да има повече туристи това лято в сравнение с миналото.