"Имаме около 30 000 украински граждани в България, но очакваме да се увеличат драстично - до стотици хиляди."

Това заяви вицепремиерът Асен Василев ("Продължаваме промяната") на пресконференция след редовното заседание на кабинета. На него министрите най-сетне приеха програмата за подпомагане на бежанците - всеки от тях ще има право на до 40 лв. помощ на ден в продължение на три месеца, като тя ще се изплаща срещу документ, издаден от почивна станция или хотел, по фактически разходи. Условието е всеки гражданин на Украйна да се е регистрирал у нас до 31 март като търсещ временна закрила.

Оказва се, че множеството доброволци, които приютяват в домовете си украински граждани, няма да могат да получат от тези помощи, научи Клуб Z от Министерството на туризма. Въпреки че само преди ден председателят на комисията по туризъм в парламента Илин Димитров (ПП) обяви, че такива ще има и за частните домове. Пари ще се дават на места за настаняване, които са вписани в регистрите на министерството, за да няма злоупотреби. Един гражданин можело да декларира, че на негов адрес има 80 украинци например, докато в хотела или почивната база всички се регистрирали адресно в полицията, мотивираха се от кабинета. 

Парите няма да се дават на конкретните граждани, а директно на местата, които им дават подслон. След изтичането на тримесечен период, бежанците ще могат да останат тук, но да си намерят работа и да се издържат, или да отидат в друга държава от ЕС.

Правителството няма да дава бойни самолети на Украйна, заяви още началничката на кабинета на премиера Лена Бориславова. 

 
Министрите обсъдили още и ръста на цените на стоките и, както премиерът обяви в началото на заседанието, взеха решение да купуват пшеница, царевица и слънчогледово семе за държавния резерв, което според самия Кирил Петков трябваше да започне още в понеделник.
 
 
С 1,1 млрд. лв. чрез Софийската стокова борса ще се купят 1,3 млн. тона пшеница и неясно колко царевица и слънчоглед. В момента в Държавния резерв имало 300 000 тона пшеница, а при търговци - 3 млн. тона. Има опити за картелизиране и спекулиране с цените - количества се задържат на склад, коментираха още  министрите. Но засега нямало да се ограничава или спира износът на продоволствени стоки, въпреки че България има право да го направи според Договора за членство в Европейския съюз, напомни Асен Василев.

"Цена от 5 лева олио за литър в магазина е спекула, производствената цена е 2 лева за литър. Имаме 1,5 млн. тона слънчогледовото семе, което стига за 4,5 г. производство на олио. Задържат се количества в очакване да се вдигне още цената или да го изнесат на по-високи цени. Няма да позволим малцина да станат милионери. От днес задвижваме КЗК със сигнал за пълни проверки. КЗП от няколко дни е на проверки - ако трябва, ще влезем във всеки склад. Агенцията по стокови борси и тържища тръгва по всички пазари, за да се види какво се крие. Ще срещнете цялата сила на държавата - няма да позволим чрез спекула да изнудвате в тези трудни моменти българския народ", обърна се вицепремиерката Корнелия Нинова (БСП) към спекулантите чрез медиите.

Относно цените на тока и парното стана ясно, че няма да бъде удължаван мораториумът, а КЕВР била готова с решение, с което няма да има вдигне цените. 

Със законови промени правителството предлага и облекчен режим за пускане на ВЕИ, за да може всяко предприятие бързо да си направи собствена централа и да задоволява нуждите от ток.

"Докато цените в Европа се повишават с 35 процента, у нас са с 3,5 процента", коментира енергийният министър Александър Николов (ИТН).