Къде беше правителството, когато стотици хора с личните си автомобили чакаха по границите, за да транспортират украински граждани, бягащи от войната?

Къде беше правителството, когато местните власти, хотелиерите и стотици обикновени хора питаха има ли организация и къде могат да обявят, че дават подслон за тези измъчени хора?

Правителството заседаваше, правеше планове, събираше батальонна бойна група, даваше интервюта, но действия нямаше (ако изключим МВнР). Кризисен щаб нямаше. Координация между институциите нямаше. Пардон, извинявам се, миналата седмица беше прието важно решение – правителството дари 30 палатки, както и антибиотици на Украйна.

Но днес, о, чудо! Купуваме пшеница, царевица, слънчоглед! Фургони по границата от петък ще записват бежанците. Вицепремиерка записва видео с артистични придихания как кабинетът е наел цял полковник да координира институциите (той, между другото, бе началник на кабинет на министър от ГЕРБ) и дори отпусна по 40 лева на ден на човек за нощувка и храна.

Е, последното с една малка подробност в добавка: парите ще се дават, само ако въпросният избягал от войната клет човек е настанен в законен туристически обект.

Стоп!

Ами украинците, които бяха посрещнати на границата от обикновени български хора, взети оттам и настанени в техните домове? Въпреки че бензинът стига 3 лева, а олиото – седем. Тези човечни българи, които приютиха бягащите от кремълския вожд хора, сигурно няма и да поискат така щедрата правителствена помощ от 40 лева на бежанец. Но е редно да я получат. Има и много домакинства, които нямат нужда от тези пари, но техните гости със сигурност ще я оценят - украинците все пак трябва да могат да си купят сандвич и пуловер, а не само да разчитат на милостинята на добрите хора. (Между другото, по време на големите бежански вълни от Сирия, когато стотици хиляди хора се изсипаха в лагерите на ООН в Йордания, всички те получаваха подслон, храна, и дебитна карта, в която периодично бе зареждана малка сума пари за всекидневни разходи. Така че най-добре е да се помисли не само за хотелите и другите места за настаняване, но и за някаква първоначална помощ за самите хора, докато успеят да си намерят работа).

Но да се върнем сега при българите, които вече приеха на драго сърце гости от Украйна. Не е ли редно и те да получат от въпросните средства? Все пак приемаш в дома си хора, които обаче трябва и да нахраниш, и да стоплиш. Нормално е поне малко държавата да участва в тези разходи, след като ще заплаща нощувките в хотелите и почивните станции.

Вярно, може да има злоупотреби – виждали сме как едно време по 80 македонци се регистрираха на един адрес в България, за да получат гражданство. Но за това има проверки, полиция, агенция по бежанците. Стига да има желание, може да се направи и организация. Но няма да е честно българският хотелиерски бизнес да бъде единственият, който ще получи помощ в този момент. А обикновените българи, които вършеха работата на правителството до днес доброволно, да не получат нищо.

Така че ако може правителството да намали интервютата. И клиповете с драматичен тон. Полковникът да вземе да работи (в него ни е надеждата - едно време въвеждаше ред в цяло министерство). И изпълнителната власт да взема бързи, адекватни и обмислени решения. И да измисли как да плаща по 40 лева на своите избиратели и данъкоплатци, които отвориха домовете си.