Софийската градка прокуратура счита, че Кристиан Николов е извършил умишлено престъпление, като е причинил смъртта на Милен Цветков в катастрофа на 19 април 2020 г.

Това става ясно от съобщение на прокуратурата, която в законно определения срок протестира наложеното наказание от 9 години на младия водач.

Спорът по делото бе именно - дали Кристиан, при положение че съзнателно сяда зад волана на 3 вида наркотици, не е осъществил т. нар. косвен умисъл, при който (макар да не е планирал този ден да убие Милен Цветков) трябва да предвиди евентуалните общественоопасни последици. Този член от НК е много по-строг и при него наказанието е от 15 г. до 20 г. или дори доживотен затвор.

Със своя присъда от миналия петък - деня, в който бяха и пледоариите, съдия Веселина Ставрева даде 9 години затвор на Кристиан. Това е точно по средата на предвиденото от закона наказание за предизвикана смърт по непредпазливост от водач, който е дрогиран - между 3 и 15 г.

Мотивите й ще станат известни в срок около един месец.

Ето и прокурорското съобщение:

СГП протестира присъдата по делото за смъртта на М. Ц. 

Днес, 10.03.2022 г., в установения от закона срок Софийска градска прокуратура (СГП) депозира протест срещу присъдата от 04.03.2022 г. на Софийски градски съд (СГС), с която подсъдимият К. Н. беше признат за виновен за извършено по непредпазливост престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. 2, б. „б“ във вр. с чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК и му беше наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 9 години, което да се изтърпи при първоначален общ режим, както и „лишаване от право да управлява моторно превозно средство“ за срок от 10 години. СГС прие за установено, че при управление на моторно превозно средство подсъдимият е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на М. Ц., като деянието е извършено след употреба на наркотични вещества.

С протеста си прокуратурата ще настоява Апелативен съд-София да признае подсъдимия за виновен в извършване на умишлено престъпление по чл. 342, ал. 3, б. „в“, пр. 2 вр. с ал. 1 от НК, както и да му наложи по-тежко наказание. СГП счита, че от събраните в хода на съдебното следствие доказателства се установява, че на 19.04.2020 г. подсъдимият умишлено е причинил смъртта на М. Ц., като при управление на лек автомобил в гр. София е нарушил правилата за движение по пътищата, вследствие на което е предизвикал пътнотранспортно произшествие с автомобила на пострадалия, което е довело до смъртта му.

Доводите в протеста могат да бъдат допълнени след като СГС изготви мотивите към присъдата си.