Кристиан Николов получи 9 години присъда на първа инстанция за катастрофата, при която удари и причини смъртта на Милен Цветков на 19 април 2020 г. Той ще има и забрана 10 г. да шофира.

От присъдата ще бъде приспаднато времето което лежа - над 1 г. в следствения арест (от 19 април 2020 г. до 16 сепетмври 2021 г.), ще се преизчисли и домашният му арест, под който остава и до момента. Николов е опрадван по това, че умишлено е причинил смъртта на Цветков, както пледираше прокуратурата. Съдът го призна за виновен, че е причинил смъртта му по непредпазливост.

Младият мъж трябва да плати на МВР над 36 000 лв. държавни разходи и над 9000 лв. на съдебната система (пред Клуб Z адвокат Менко Менков каза, че наследниците на Цветков още не са претендирали кръвнина в рамките на наказателното дело - това ще стане в друго дело, б.а.).

И двете страни могат да обжалват и протестират пред Софийския апелативен съд.

А ето какво се случи на пледоариите по-рано днес:

"Кристиан Николов не катастрофира всеки ден и аз не знам да е убивал човек всеки ден - за да може в един добър тонус да се яви и да обясни какво е станало."

С тези думи един от защитниците на Кристиан Николов – адвокат Любомир Таков, днес се възпротиви на прокуратурата. Държавното обвинение твърди, че в първите дни след катастрофата с Милен Цветков Кристиан не е съдействал, докато не напасне защитната си версия.

Прокуратурата и адвокатите на близките на Милен Цветков се обединиха около искане за присъда на Николов от 15 години при първоначален общ режим и лишаване от шофьорска книжка (виж по-долу).

Днес бяха финалните пледоарии по делото, като един от най-интересните елементи по него е: ще се докаже ли т. нар. непряк или косвен умисъл в иначе очевидното деяние – ПТП на 19 април 2020 г., при което е настъпила смъртта на тв водещия.

Днес адвокатите на Кристиан – Любомир Таков и Константин Симеонов, пледираха той да бъде съден за престъпление по транспорта - по непредпазливост. Това е чл. 343 от НК, а не този, по който прокуратурата го обвинява – чл. 342.

(Разликата е, че първият вариант гласи, че “по непредпазливост са причинени“ телесна повреда, смърт и т.н., а в момента обвинението е, че „умишлено са причинени смърт, телесна повреда или значителни имуществени вреди на другиго“. Драстично се разминава и "долният праг" размерът на наказията, б.а.).

Днес в делото бяха намесени митичният герой Херострат, политиката, главният прокурор Иван Гешев, медиите и какво ли още не.

В типичния си агресивен стил Любомир Таков каза, че прокуратурата е в ситуация „уин-уин“ – все е на печалба.

„Ако се установи, че липсва евентуален умисъл, то съдът би осъдил Кристиан Николов по по-лекия състав. А ако има обществени критики, то ще ги отнесе настоящият съдебен състав, а не някой от държавното обвинение.“

Той се оплака от „безконечни медийни изяви“ на прокуратурата и изнасяне на избирателно на факти по делото.

„Кристиан Николов бе поставен в неравностойно положение спрямо хиляди други водачи, причинили смърт по непредпазливост при ПТП. Нашите сънародници сега очакват да получат едно възмездие“, обяви адвокатът.

И двамата с колегата му Симеонов продължават да настояват, че младият мъж се е докарал до така установените показания на амфети и кокаин в кръвта си, защото допил неизвестно шотче след рождения ден на годеницата му Симона. А канабидиолът се озовал у него след употребата на паста и чайче за успокоение (които дори не са намерени и не са иззети по делото - виж по-долу)

Въпросът дали съзнателно Кристиан се е дрогирал има пряко отношение към твърдението на държавното обвинение за вина под формата на косвен умисъл – защото ако не е знаел, няма как да е имал умисъл, че извършва противозаконно и обществено опасно деяние.

Таков посочи като свидетели, които удостоверяват, че на сутринта след купона Кристиан не бил разположен – самата му годеница Симона, брат му и сина на политика Лъчезар Иванов - Георги. 

А по фактологията адвокат Таков изтъкна, че на купона, а и изобщо, Кристиан никога не е приемал наркотици и това се доказва също от показанията на... половинката му, приятеля Георги Иванов, а освен това на брат му и сестра му. 

Той каза, че твърденията на прокуратурата са голослвни и, че „следва да се приеме за устаноено, че няма съзнателен прием на такива вещества“. 

Освен това Таков посочи и че кокаинът „по нашите географски ширини“ не бил чист, а имало амфетамин, седалгин и др.

"За мен и колегата ми Симеонов е извън всякакво съмнение, че към момента на инцидента подзащитният ни не е възприемал заобикалящата го действителност", твърди той.

Възлови тук са показанията на Георги Иванов – че видял преди удара как Кристиан бил задрямал. 

Адвокатите дори изтъкнаха, че до мол „Парадайз“ води „поредица от завои“ (?!).

„Най-логично е заспиване и изгубване на управление“, заключи Таков.

Общо взето, от думите му стана ясно, че медиите са виновни – свидетелите били повлияни от многократно излъчваните видеа от трагедията, както и „нескончаемите“ изяви на прокурори полицаи по медите. 

След като цитира отличните характристични данни на Кристиан Николов до момента, адвокатът сравни младежа с митичния герой Херострат,...

„... Който от честолюбие запалил храма на Артемида в родния си град, но вместо да стане обект на внимание, вместо това бил осъден на смърт.“

Таков се обърна към съда, заседателите и дори прокурорите:

„Да ви попитам, ако на банката беше вашето дете, същата присъда ли бихте поискали и му бихте дали?“

И Константин Симеонов настоява, че се касае за „краткорайна загуба на съзнанието“. И че единствените свидетелства какво се е случило в последните мигове в джипа са на сина на политика Лъчезар Иванов – Георги (който, както знам, после е избягал от местопроизшествието, б.р.). А пък те са същите като думите на самия Кристиан.

Интересно е, че именно Симеонов намеси в делото и Иван Гешев – като каза, че той е изпозвал случая, да си направи пиар, като давал „специални указания“ на наблюдаващит прокурори - как да се реши дело за ПТП, за да излезе умишлено. 

Съдийката му направи забележка да не се отклонява от темата, на което Симеонов каза, че напротив – указанията на главния прокурор имат пряко отношение към това дело.

"И в момента са сред основанията за искането за оставка на главния прокурор – но ето това вече е извън темата“, миролбиво се съгласи той. 

Защитата поиска наказание над минимума, но значително по-малко от средното, посочено в чл. 343, ал. 3 буква Б, тоест „от три до петнадесет години“. 

По-рано днес

Кристиан Николов умишлено е причинил смъртта на Милен Цветков, като случаят е особено тежък – употребил е 3 вида наркотични вещества комбинирано и е карал със скорост, значително надвишаваща разрешената, без да предприеме действия за намаляването ѝ или спиране, в момент, в който на пътното платно са се намирали множество участници в движението – пешеходци и водачи автомобили.

Това бе основата на пледоарията на прокуратурата на финала на делото на първа инстанция - в Софийския градски съд.

Доказано е, че посочените 3 наркотика могат да попаднат в кръвта на Кристиан само чрез смъркане, пушене или инжектиране, но не и по описания от подсъдимия начин – от шотче йегермайстер, а за тетрахидроканабинола – от успокоителен чай и паста, които ползвал, каза прокурор Иван Кучиев.

Кокаин и амфетамин са неустойчиви и силно чувствителни при разтваряне в течнотсти и не могат да попаднат в кръвта на приелия ги по този начин, поради което и тези наркотични вещества не се приемат чрез пиене каза Кучиев.

"Пиенето на чай или ползването на паста, съдържаща канабидиол, също не могат да доведат до това количество, намерено в кръвта на подсъдимия. Дължи се само на прием чрез пушене!"

Обвинителят пледира около час - като изреди всички изтъкнати от защитата и близките на Кристиан оправдания - например, че е притеснителен, и когато бил в сесия, употебявал въпросните чай и паста (които така и не бяха намрени) с цел успокоение.

Към 19 април Кристиан не се е намирал в изпитна сесия и изтъкваната от него необходимост – да се успокоява с чай или паста, изобщо не е съществувала, каза прокурорът.

"Упорито и целенасочено е организирал купон за рождения ден на приятелката си". Т.е. - не е имал притеснения, посочи той.

Друга подробност е, че в урината на Кристиан - обратно на неговите твърдения, че води здравословен живот и е яростен противник на употребата на наркотици е открит метаболит, покаващ бромазепам – лексотан. Това показва употреба от 2 до 4 дни преди инцидента. Само това, че е метаболит в урината не дава основание да се инкриминира и това вещество, но то еднозначно показва, че Николов не само не е протвник на наркотиците, а само няколко дни по-рано е употребил вещество, което е под забранителен режим.

Освен това прокуратурата изтъква, че при обиска е намерена кутийка, с остатъци от амфетамин. Днес бе припомнен и чат в Телеграм в намерен телефон – че Кристиан трайно е употебявал наркотични вещества от сравнително дълъг период от време и е запознат с въздейстието им. 

(По време на делото роднините опитаха да натопят по-малкия брат - Денис Николов, че той е водил изобличаващата комуникация - който към момента е бил непълнолетен, б.р.).

Днес се цитираха изказваня на Кристиан:

"LSD е едиственият наркотик, който уважавам истински. Амфетът е удоволствие. Белото е за престиж, тревата е за балъци."

Затова по отношение на евентуалния му умисъл - прокурорите посочиха , че освен че употребява, той е бил напълно наясно с въздействието на наркотичните вещества върху организма.

Бе припомнен и фактът с установната концентрация на амфетамин - 232 нанограма на мл, което, както вещите лица посочиха още в рамките на делото, надхвърля значително типичните показатели при инцидентен еднократен прием - между 20 и 100 нг/мл.

"Това говори за дълга употреба от лица, които имат нужда от по-големи количества", каза прокурорът.

Защитата на умисъла

Кристиан умишилено е реализирал инкриминираната употреба на 3 вида наркотични вещества и умишлено е превишил скоростта до 99 км/ч. Всичко това е направил, въпреки че е съзнавал какво е въздействието им и реалната опасност, която създава за живота и здравето на околните. Така напълно съзнателно и умишлено е предпирел управление на тежащия над 3 тона джип Ауди Q7.

Прокурорите и защитниците на близките на Милен Цветков се обединиха, че Кристиан напълно съзнателно и умишлено е предприел управлението на колата. Като се отнасял безразлично към посочната възможост за посочените опасни последици.

Същият е извършил деянието си с евентуален умисъл. Не се установиха доказателства да го е извършил поради небрежност или самонадеяност. Напротив - според психиатричната експертиза той е могъл да разбира и да ръководи постъпките си.

Кристиан Николов е разчитал само на шанса, обобщи Кучиев.

Забележителна пледоария по повод наличието на твърдяната евентуален умисъл дръпна и Менко Менков, който е на страната на Ивета Гочева - майка на сина на Милен Цветков.

Според думите му Кристиан ясно е осъзнавал общестеноопасния характер на действията си.

"Поствяйки се в позиция да знае, че е противозаконно управлението след употреба на наркотични вещества и въпреки употребата, пристъпва към тази дейност – да управлява МПС в градска гъстоналесела среда, с предполагаемо значително движение на МПС и пешеходци. Това обективира в правното съзнание на подсъдимия Николов обстоятелството, че той вече обладава и съзнава наличието на характеристиката на извършване на общественоопасно деяние."

Менков припомни че според правната литератури вината има 2 форми – волевият и интелктуалният момент.

"При интелектуалния момент евентуалния умисъл е: субектът да е предвиждал евентуалното настъпване на общественоопасните последици от деянието. - И посочвайки, че младежът е студент в Берлин, каза:

Няма никакво съмнение, че лице с такъв интелектуален капацитет е съзнавало, че се поставя в общественоопасна позиция, употребявайки наркотични вещества.

Макар и да не е целял пряко настъпване на последиците, той ги е предвиждал, съгасявал се е с тяхното настъпване и се е примирявал с това. Остава да гадаем на какво се е надявал за да не се случи пресътпният резултат", каза още адвокатът.

На същото мнение бе и адвокат Надежда Ковачва, която представлява голямата дъщеря на Милен Цветков - Калина. Тя го обясни просто:

"Деецът е осъзнавал, че извършва общественоопасно деяние. Евентуалният умисъл означава той да предвижда общественоопасните последици. При прекия умисъл деецът пряко и непосредствено цели негативните последици. А при евентуалния – ги предвижда."

Иначе законовият текст, по който младжът е подведен, гласи:

"... при причиняване на смърт на едно или повече лица със или без последиците по букви "а" и "б" - лишаване от свобода от десет до двадесет години, а в особено тежки случаи - от петнадесет до двадесет години или доживотен затвор".

Затова днес прокуратурата поиска най-малкото наказание - заради младата му възраст, чистото съдебно минало и опитите да помогне на местопроизшествието.

Кристиан Николов каза в последната си дума, преди да чуе присъдата:

„Искам да знаете, че искрено съжалявам. Иска ми се да не се беше случвало. Иска ми се да можех да върна времето назад. Ще съжалявам до края на живота си за нелепия инцидент, при който загина един човек.

Никога не съм искал да нараня и да навредя на никого.

Винаги съм се старал да помагам и да съм в полза на обществото и семейството си. 

Разкайвам се горчиво за случая, моля съда за снизходителност."