"България има основание да претендира да бъде място за преговори между Русия и Украйна.

Така отговори президентът Румен Радев днес на въпрос дали страната ни може да има посредническа роля.

Той добави все пак, че това трябва да стане в координация и с ЕС.

"Трябва да търсим единно европейски решение, подход. България беше включена в списъка с неприятелските държави на Русия (заедно с целия ЕС- бел. ред.), което беше едно неудачно решение", каза още президентът.

Радев отиде на границата в Румъния на "Дунав мост", на временния пункт, през който влизат бежанците от Украйна. И оттам поиска възможно най-бързо да бъде решен проблемът с издаването на документи за самоличност на влизащите в страната украинци, голяма част, от които, по думите му, били с български произход.

"Това е наш дълг, но трябва да бъде и част от нашата демографска политика", обяви той като не стана ясно кое от двете е водещо в отношението към хората, спасяващи се от война в страната си.

„Надявам се, че тази криза ще даде на 47-ото Народно събрание възможност да задейства нещо, което отдавна очакваме. Голяма част от тези хора са с български произход и очаквам по най-бързия начин да бъде решен проблемът с издаването на документи за самоличност на хора от нашата историческа диаспора. Те трябва да имат възможност да се включат активно в пазара на труда, да ползват образование и медицински услуги, да имат всички права“, каза още президентът.

Той обясни как при срещата си с бежанци, те били изключително благодарни, но питали - мога ли да остана в България, мога ли да работя в България, може ли детето ми да ходи на училище и детска градина. Трябвало да има ясни отговори на тези въпроси.

Президентът очаквал държавата като основен координатор и организатор на всички тези дейности да бъде още по-ангажирана и срочно да изготви алгоритъм, в който да е пределно ясно какво е разпределението на отговорностите между централната и местната власт. 

Радев благодари на всички доброволци, граждани, на всички, които не чакат държавата. Благодарности имаше и към организацията, създадена от общината в Русе.

По думите му обаче Националният кризисен щаб трябвало да дава по-добра информация и не е достатъчен само телефон за връзка. Очаква се скоро да има единен портал с подробна информация.

На въпрос дали "Гражданска защита" не трябва да е отделна структура отново, той даде да се разбере, че не е далеч от подобно разбиране, като обясни - "имаме затруднена организация в момента,", тъй като различни функции били разхвърляни между различни институции. Той си припомни и че е имало програми за гражданска защита в училище, като предположи, че трябва да се върнат.

"Трябва да имаме единна национална система за управление при кризи, да има съответната нормативна база. Имаме много работа, ще я придвижим бързо", добави.