Причините за най-високата концентрация на столетници в света в района на Чиленто са мистерия от години. Сред тях на първо място е храненето на базата на прочутата средиземноморска диета, дефинирана от двама американски учени – Ансел и Маргарет Кейс, които се заселват в Чиленто в началото на 60-те. 

Какво представлява същността на Средиземноморската диета? 

В книгата „Методът Чиленто“ е дадена подробна разбивка на видовете хранене по брой порции, разпределено равномерно между плодове, зеленчуци, червено и бяло месо, риба, яйца, млечни продукти – на дневна и на седмична база. Около 30 лесни и практични рецепти от този южноиталиански район допълват картината на правилното, вкусно и природосъобразно хранене. 

Но, за да бъдете щастливи дълголетници, съществуват и социологически, религиозни, исторически, психологически и митични елементи. В тази книга Лучано Пинятаро – еногастроном, роден и израснал в Чиленто, заедно с проф. Джанкарло Векио – световнопризнат патолог и почитател на Чиленто, стигат до разковничето на това изненадващо дълголетие. 

Тръгвайки от древната мъдрост на местните хора,  обичаите и традициите им, те ни предоставят този своеобразен наръчник за всекидневието. Пет практични съвета,  които отиват отвъд храненето – от преоткриването на духовността и ритуалите за овладяване на стреса до важността на ходенето и споделеността, отдалечаването от социалните мрежи и тревожността, която трови дните ни. И всичко това, за да осъзнаем значението на принципа „лека-полека“, да забавим темпото и да постигнем по-дълъг и щастлив живот.  

С какво да започнем? 

С ежедневна споделена разходка, която да стане традиция, предлагат авторите. А също и с храна, подправка или каквото и да е, засадено от собствените ни ръце и предназначено за лична употреба. Времето е подходящо и за двата съвета – идва пролет!

* * *

Тайните на метода „Чиленто“

Същността на метода „Чиленто“ се гради върху пет основни стълба, важните условия, които са основа при създаването на индивидуалния и колективния живот на членовете на всяка общност:

  1. Хранене
  2. Редовно физическо натоварване
  3. Подходяща почивка
  4. Да бъдеш част от една общност
  5. Духовност, жизненост

Просто е, но не се разбира от само себе си: уникалността е в начина, по който хората в Чиленто са избрали да интерпретират тези правила и да ги практикуват всекидневно.

"Методът Чиленто". Корица ИК "Авлига"

Въпросът, на който тази книга се опитва да даде отговор, е: Можем ли да се възползваме от този модел на живот, за да „подредим“ нашия? Свикнали сме да мислим, че ще спечелим време, като бързаме, докато, постъпвайки по този начин, ние губим, като стигаме до това да се движим, без да има динамизъм. Възможно ли е да бъде адаптиран начинът на живот в един специален район от Кампания към нашето съществуване в града, към нашите препълнени със задължения бележници, към бесния ни ритъм и да намерим някакви по-човешки измерения, отговарящи в по-голяма степен на нуждите на тялото и ума ни? Възможно ли е да се живее без мита за бързината като задължителен елемент за качеството на всяко действие? И накрая – можем ли да направим от Чиленто пример и ние също да живеем спокойно и в добро здраве към сто и повече години?

Отговорът може да бъде да, ако успеем да разкрием същността, истинския дух на това човешко и географско чудо. 

Има един израз, който се използва в този край и който е добре познат и в Неапол – лека-полека. Точно така, една дума, повторена два пъти, тя съдържа тайната, стила, представата за съществуване и най-добрия начин да го осъществим.

Ако Ачароли и тамошните столетници имат някаква тайна, то тя навярно се крие именно в този израз. Лека-полека означава спокойно. И забележете, не в смисъл „бавно“, а именно спокойно. Лека-полека е формула, която предизвиква бързането, която неутрализира непрестанната битка с времето, със стреса, с прибързаността.

При това положение да се говори за „спешност“, изглежда почти неуместно, да живееш като в Чиленто, те учи да различаваш действително спешните неща от измислените такива. 

Науката вече подсказа, че в едно недалечно бъдеще прогресът в медицината и по-добрата превенция могат да добавят до четиридесет години към осемдесетте, които средно живеят днешните хора. Това ни позволява да си представим индивиди, които могат да живеят до сто и двадесет години. Ако на планетата съществува модел, който може да ни научи как най-добре да постигнем тази цел, то несъмнено той е в Чиленто, острова на дългия и хубав живот. Не трябва да се преструваме, че не разбираме – дълголетието може да бъде прекрасна цел само ако е придружено с физическо здраве – не е правилно, ако да живееш дълго, се разделя от да живееш добре. А да живееш добре толкова дълго време, разбира се, изисква определена генетична предразположеност, но включва и придобиването на правилните навици и начин на мислене.

Начин на мислене, който се събира именно във формулата лека-полека, проста и лесна за прилагане. Точно като отговорите, които столетниците от Чиленто и Ачароли винаги са давали на всички – просто любопитни или учени, при опитите им да разберат тайната на чилентинското дълголетие. Мистерията се крие в ритъма на живот, който са усвоили, приложили и постепенно предали на другите. Един естествен ритъм, в който се преминава през дълъг живот, от една страна – спокоен и подреден, а от друга – вълшебно изключителен.