Министерството на спорта на Руската федерация обяви планове за създаване на “единен шампионат за отбори от Крим и приятелските републики”, съобщи Russia Today, позовавайки се на правителствен източник.

Заместник-министърът на спорта Одес Байсултанов каза, че такова решение е взето на среща в Донецката народна република, както я наричат Кремъл и сепаратистите.

В първенството ще участват отбори от Донецка и Луганска народни републики, Херсон, Запорожие, Крим, а също така от Абхазия и Южна Осетия, както и тимове от университети на Руската федерация“, каза Байсултанов.

„Вземайки предвид положителния опит на Кримския футболен съюз и самия регион в провеждането на мачове от Националната студентска футболна лига, се планира да се създаде организация на базата на тази структура, която да осигури провеждането на единен шампионат”, рече зам.-министърът.

Той добави, че въпросната “структура” няма да е част от Руския футболен съюз, който членува във ФИФА и УЕФА.

Ще се вземат някои практики от руската Висша лига. Като например във всеки мъжки отбор да се дава шанс на поне двама собствени юноши. Оттам те могат да продължат и в руския футболен елит.

Шампионатът вече е планиран за март-ноември 2023 г. По тази формула върви и руският футбол - на всички нива.