Последното десетилетие в Русия е белязано от нарастващия страх на нейните власти от критичните гласове в гражданското общество.

Това се казва в декларация на Съвета на ЕС. Тя е по повод навършващата се днес десета годишнина от приемането на руския Закон за чуждестранните агенти.

Той бе последван от редица подобни законодателни мерки, сред които Законът за нежеланите организации от 2015 г. и тазгодишния Закон за фалшивите новини.

Целта им е заглушаване и оказване на безпрецедентен натиск върху гражданското общество, политическата опозиция и независимите медии в Русия.

Случаят на преследване, предизвикал най-голям отзвук, е принудителното затваряне на световно признатите „Международен мемориал“ и Правозащитен център „Мемориал“.

С всички тези закони Русия нарушава ангажиментите си според международното право, се казва в декларацията.

Несправедливатаи непредизвикана с нищо война в Украйна доведе до увеличаване на вътрешните репресии. На мушката са обикновените граждани. Драстично е орязана свободата на изразване и на медиите.

Сред най-фрапиращите случаи е приемането на закона за т.нар. фалшива информация за използването на руските въоръжени сили. Неговата цел е да лиши руския народ от независима информация за незаконните действия и жестокости, извършени от руските сили в Украйна.

В резултат опозиционери, правозащитници, ЛГБТИ активисти, независими руски журналисти и други руски граждани са принудени да избягат от собствената си страна. Граждански организации пък биват закривани или принуждавани към ликвидиране.

ЕС решително осъжда постоянните опити за всяване на страх и преследване на гражданското общество, казва се в декларацията.