Русия незабавно да изтегли военните си сили, които заплашват Украйна.

• Руските власти да прекратят репресиите срещу правозащитната организация „Мемориал“.

• Куба да освободи по най-бързия начин политзатворниците.

Тези три резолюции бяха приети от Европейския парламент в Страсбург на последната му за годината пленарна сесия.

Двата призива към Русия бяха подкрепени от 12 от общо 17 български евродепутати. Единствено петимата представители на БСП изобщо не участваха в гласуванията, показа проверка на резултатите от поименния вот.

За сметка на това трима български социалисти гласуваха с „въздържал се“ резолюция, призоваваща за освобождаването на хвърлените в затвора кубински дисиденти. Другите двама от БСП не участваха във вота. Останалите 12 наши евродепутати бяха „за“.

Резолюцията за „Мемориал“ бе приета с 569 гласа „за“, 46 „против“ и 49 „въздържал се“. евродепутатите призовават върховния представител за външната политика Жозеп Борел да наложи мерки по глобалния санкционен режим на ЕС за тежки нарушения на човешките права на руските чиновници, замесени в преследването и съдебните процедури срещу организацията. Тя изучава престъпленията в СССР през 1917-1991 г. Благодарение на нея бяха идентифицирани и реабилитирани стотици, ако не и хиляди невинни българи, разстреляни по време на сталинския терор. При това голяма част от тях са политемигранти и убедени комунисти. БСП, която не участва в гласуването на резолюцията, е наследник на БКП.

Най-много гласове „против“ идват от крайно дясната група „Идентичност и демокрация“ (ИД). Нито един неин евродепутат не е подкрепил „Мемориал“.

Всяка руска агресия срещу Украйна трябва да има висока политическа и икономическа цена, се казва в резолюция, одобрена с 548 гласа „за“, 69 „против“ и 54 „въздържал се“.

Всеки нов пакет от санкции трябва да включва участващите в планирането на евентуални операции за нахлуване руски членове на офицерския корпус, а така също и обкръжението на руския президент Владимир Путин и олигарсите около него, както и техните семейства, заявяват евродепутатите. Пакетът трябва да включва също така замразяване на финансови и материални активи в ЕС, забрани за пътуване, изключване на Русия от платежната система SWIFT, насочване към важни за руската икономика сектори и прекъсване на финансирането на разузнавателните служби и армията.

Повече привърженици събра кубинският режим. Резолюцията за незабавното освобождаване на група дисиденти от острова и прекратяването на репресиите срещу протестиращите и правозащитниците бе приета с 393 гласа „за“, 150 „против“ и 119 „въздържал се“.

Интересното е, че против този призив гласуваха доста социалисти. Но трима български евродепутати от БСП – Цветелина Пенкова, Петър Витанов и Елена Йончева, се въздържаха. Сергей Станишев и Ивайло Христов не участваха във вота.

БСП – никога против Русия

През януари ЕП прие резолюция с настояване на по-строги санкции срещу Русия. Причина тогава бе току-що извършеният арест на Алексей Навални след завръщането му от Германия в родината. И петимата евродепутати от БСП не участваха във вота.

През септември 2020 г. българските евросоциалисти не подкрепиха резолюция на Парламента, осъждаща опита за убийство на Навални. Четирима не участваха в гласуването, а Елена Йончева се въздържа.

Година по-рано БСП се оказа единствената социалистическа партия в Европейския парламент, чиито депутати не подкрепиха приетата с голямо мнозинство резолюция по повод 80 г. от пакта „Молотов-Рибентроп“.