Страните членки на ЕС трябва да намалят потреблението на газ  с 15 на сто между 1 август т.г. и 31 март 2023 г.

Това е заложено в новия регламент за ограничаването на консумацията на синьо гориво през зимния период в Общността, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Регламентът бе предложен от Комисията. За да влезе в сила, той трябва да бъде одобрен от Съвета на ЕС с квалифицирано мнозинство - 15 страни членки или държави, в които живее поне две трети от населението на Съюза..

Мярката е във връзка с опасенията за драстично намаляване на вноса на газ от Русия и последните изявления на президента Владимир Путин в тази насока.

"Русия ни изнудва", каза Фон дер Лайен.

Новият регламент ще позволи на Комисията да декларира, след консултация със страните членки, тревога на ниво ЕС за сигурността на доставките, като по този начин налага задължително намаляване на търсенето на газ на всички държави.

Тази мярка може да бъде задействана, когато е налице съществен риск от сериозен недостиг на "синьо гориво" или изключително високо негово търсене. Държавите трябва да обновят националните си планове за извънредни ситуации до края на септември, така че в тях да е ясно как възнамеряват да отговорят на целта за намалението, като ще са длъжни да докладват на Комисията всеки два месеца.

Мерки могат да предприемат също така всички потребители, публични администрации, домакинства, собственици на обществени сгради, енергийни доставчици и индустриални браншове.

Тези, които ще искат солидарни газови доставки, ще  бъдат задължени да покажат предприетите мерки за намаляване на вътрешното потребление.

Чрез замяната на газа с други горива през лятото е възможно да бъде съхранен газ за зимата.. Намаляване с 15 на сто е равнозначно на намаляване на потреблението с 45 милиарда кубика, обясни Фон дер Лайен.

В помощ на държавите Комисията е приела европейски план за намаляване на търсенето на газ, който определя мерките, принципите и критериите за координирани действия в тази насока. Където е възможно, трябва да се преминава към енергия от възобновяеми източници, но като временна мярка се допуска и употребата на въглища, петрол и ядрена енергия.

Целта е да бъдат гарантирани доставките за домакинствата и ключовите потребители като болниците, но също така и индустриите от ключова важност за снабдяването с основни продукти и услуги за икономиката.

Планът за намаляване на търсенето на газ е изготвен след консултации със страните членки и индустрията. Преди да прибегнат към намалено търсене, държавите трябва да са изчерпали всички възможности за замяна, незадължителни схеми за пестене на енергия и алтернативни енергийни източници.

Където е възможно, ще бъде даван приоритет на преминаване към възобновяема енергия или по-чисти варианти с по-малка концентрация на въглерод.

Важен елемент е и намаляването на охлаждането и отоплението. Комисията призовават страните членки да започнат информационни кампании в тази насока.

Планът за намаляване на търсенето ще помогне на страните членки и да идентифицират най-важните клиенти и обекти в рамките на незащитените групи потребители. Това щке става въз основа на следните критерии:

Обществена важност – сектори като здравеопазването, храните, безопасността, сигурността, рафинериите и отбраната, както и осигуряването на услуги, свързани с околната среда;

Трансгранични вериги за доставки – сектори или индустрии, осигуряващи стори и услуги от ключова важност за функционирането на веригите за доставки в ЕС;

Щети за обектите – за да бъде избегнато те да подновят производството със значително закъснение или да се забавят заради ремонт, чакане за разрешение или разходи;

Възможности за намаляване на потреблението на газ и замяна на продуктите/съставките – да се види до каква степен индустриите могат да преминат на вносни продукти/съставки и доколко търсенето им може да бъде задоволено чрез внос.