Здравната система не е натоварена. Едва 4 на сто от капацитета на болничните легла за COVID болни е зает към момента. При 5 на сто от хоспитализираните заболяването протича тежко. Няма отчетена възходяща тенденция на смъртността.

Това отчете министърката на здравеопазването в оставка Асена Сербезова по време на изслушването ѝ в Народното събрание.

По данни на Световната здравна организация за пета седмица се отчита нарастване на броя на новозаразените, наблюдава се начало на поредна вълна, като за последната отчетна седмица - 4-10 юли, в света са докладвани 5,7 млн. случая, което е ръст от 6 на сто спрямо предходната седмица.

Увеличаването на броя на заразените хора на над 65 г.  води и до нарастване на случаите на по-тежко протичане сред тях, което не е учудващо заради придружаващите им заболявания, каза още министърката.

Вариантът „Омикрон“ продължава да доминира, посочи още Сербезова. Министерството на здравеопазването продължава да следи непрекъснато разпространението на вируса в страната и при необходимост има възможност да се въведат и други противоепидемични мерки, допълни тя. В областите София-град, Варна и Бургас заболеваемостта е над средната за страната, засегнати са всички възрастови групи. 

В момента девет области са във фаза 1, в която се предвижда въвеждането на маски в здравните заведения и социалните домове.

Според прогнозите, основани на математически модел, се очаква към 1 август регионът, който включва областите София-град, София област, Перник, Монтана, Враца, Видин, Перник, Благоевград и Кюстендил, да премине в етап две. Повишаването на броя на болните се очаква да е плавно, но е възможно и да бъде ограничено, ако има отговорно поведение и спазването на противопепидемичните мерки.

"Далече сме от етап три и от поведението на всички в конкретните области в страната зависи дали ще се стигне до него", твърди Сербезова.

Тя припомни промени от април 2022 г. в Закона за здравето, според които временните противоепидемични мерки не могат да включват забрана за влизане в страната и ограничаване за придвижването на територията на страната. Не може и да се спре работата на обекти с обществено предназначение, каза още тя.

Вечната тема "ниският процент ваксинирани"

Според Сербезова в последните седмици се отчитало увеличаване на интереса към ваксинирането (какъвто през последните месеци липсваше почти напълно). Тя се позова и на кампанията на министерството "Плюс мен".

Тук беше репликирана от депутата от ДБ д-р Александър Симидчиев, че ако има интерес, то е към втората бустерна доза от хора, които са вече имунизирани. Той попита и какви са критериите за успех на кампанията за ваксиниране на МЗ и предположи, че би трябвало да е пъст в броя на хората, получили първа доза.

"Какво се случва със заплащането на тези, които и сега лекуват COVID пациенти? Не чухме отговора на този въпрос", отбеляза д-р Хасан Адемов от ДПС.

"Не е ясно какво ще се случи оттук нататък с управляването на COVID", коментира още той.

"COVID не е особено сериозно заболяване, инфекция, която не е особено опасна. Трябва да го изкараме от това да бъде заедно с ебола и т.н.", каза проф. Георги Михайлов от БСП. "От 100 години има грип на Земята. Някой от вас да се е изследвал за грип", продължи той.

Изслушването протече при около 20 души в залата като основно лекарите, представители на различните парламентарни групи се включиха в него, като не пропуснаха за разменят обичайните реплики помежду си.

Варна - вече първа по заразени на 100 хил. души

Варна излезе на първо позиция по най-висока заболеваемост от COVID-19 в страната. Заразените в областта вече са 321, 80 на 100 000 души, сочат данните на Единния информационен портал.

В региона все още няма въведени противоепидемични мерки. Такива са обсъждани на заседание на областния кризисен щаб вчера. Очаква се до края на деня да бъде издадена и заповед от шефа на РЗИ.

В Добрич и Ямбол от днес маските са задължителни в градския транспорт, аптеки, оптики, лечебни заведения и институции, които предоставят социални услуги.

От вчера маските в аптеки, болници, поликлиники, домове за деца и възрастни са задължителни и в област Бургас. подобни мерки има и в столицата.

Заболеваемостта в страната към момента е средно 201, 23 на 100 000 души за 14-дневен период.