Създава се дружество "Държавен медицински въздухоплавателен оператор", което да извършва спешна медицинска помощ по въздуха.

Това съобщи премиерът в оставка Кирил Петков в началото на днешното редовно заседание на Министерския съвет.

"България най-накрая ще има спешна медицинска помощ, която ще може да помага на българските граждани в 60-те минути след инцидента, или т. нар златен час. Това е една огромна победа за българското правителство и за хората", посочи Петков. 

Вчера от Здравното министерство обявиха обществена поръчка за купуване на 6 медицински хеликоптера.

Премиерът в оставка напомни, че финансирането им е заложено в Плана за възстановяване и устойчивост. Общата прогнозна стойност на поръчката на хеликоптерите е 162 711 735,86 лева с ДДС. Очаква се те да бъдат доставени до 30 април 2026 г., като първият от тях трябва да бъде получен до 1 декември 2023 г.

Днес стана известно и кой вероятно ще оглави новото дружество. В парламента беше гласувано освобождаването на депутата Георги Гвоздейков от "Продължаваме промяната". За разлика от някои скорошни молби за напускане на НС, при него случаят ще се окаже на кариерно развитие - като се разбра от твърдения на депутати от опозицията. Според тях някои от тях имало и конфликт на интереси при Гвоздейков в този случай. 

България е единствената страна в ЕС без въздушна медицинска помощ. Това поставя въпроса за голямата географска неравнопоставеност - шансовете за оцеляване при животозастрашаващи ситуации растат с приближеността до няколкото центрове с университетски болници и съответно са най-големи в столицата. Държавата ни е на едно от челните места в света по предотвратима смъртност. При управлението на ГЕРБ имаше неколкократни обещания за купуването на медицински хеликоптери, без това да се случи. Практиката беше да се използват военни хеликоптери или самолети, изпращани да спасяват хора в спешна нужда по личното благоволение на бившия премиер Бойко Борисов.