Правителството е взело днес решение за прекратяване на меморандума със спорната компания GEMCORP, породила редица съмнения за произхода на средствата, които иска да инвестира у нас, нападки от страна на опозицията, анкетни парламентарни комисии и пр.

Това обяви премиерът в оставка Кирил Петков в интервю за бТВ. Решението е било взето на днешното заседание на Министерския съвет, а изпълнението - на енергийното министерство. Такова решение не бе обвявено официално след заседанието, когато към медиите се изпращат резюмета на взетите решения от заседанията. "Тази тема да излезе от публичното пространство", мотивира го сега Петков.

По актуалната политическа тема - ще има ли правителство с мандата на БСП в рамките на този парламент, премиерът в оставка пак постави антикорупционния закон в дъното. Той описа два "опасни сценариия". - "Единият е да има някакво правителство, подкрепено от хора които не са в парламента и не знаеш какви хора ги подкрепят. Другият риск е сега есента и зимата да сме и в политическа криза, освен всички други", посочи той.

"КПКОНПИ - не искаме само на първо четене да се приеме, а на второ да се променят някакви неща, които да направят закона без зъби", посочи той, визирайки заявката на "Има такъв народ", че ще се съгласи най-сетне да подкрепи законопроекта на ПП на първо четене. Но със сериозни корекции преди второто.

По отношение на настояването на ПП Бойко Рашков да оглави комисията и критиките, че така управляващите създават своя "бухалка", Петков контрира:

"Повярвайте ми, в нашите отношения с г-н Гешев, ако имаше и най-малкото нещо, което от ПП сме направили по пътя, прокуратурата щеше да бъде много активна. Всеки който вижда Бойко Рашков като оръжие срещу него, има страшно много тайни, от които се страхува."

Петков обясни и защо е определил вицепремиера и МРРБ министър на ИТН Гроздан Караджов бил "брокер" - след разговор с лидера Слави Трифонов.

"Разбрах го като негов брокер. Че ако имам проблем с Гроздан Караджов, имам проблем със Слави Трифонов."

Сега, макар Трифонов да не участва в преговорите за кабинет (а парламентарната му група), от ПП "следим действията", посочи още Петков.

А ако министрите на ИТН, в това число Караджов пак е предложение за МС:

"В момента е много важно да не влизаме в хипотетичен сценарий. Политиките са важни, но хората, които ще ги изпълняват също са важни - какви хора с каква репутация ще застанат зад тези политики. Засега не искам да влизам в отделни имена, но няма да направим компромис с хора, които не вярваме. Този път няма просто да се доверяваме на предложенията на нашите коалиционни партньори, а ние също много внимателно ще ги изследваме."

На въпрос готов ли е да се откаже от премиерския пост, Петков посочи, че вече го е направил (с първия мандат за съставяне на кабинет, б.р.). Но може ли да се откаже и от Асен Василев, когото ИТН не иска за премиер, посочи:

" Аз вече отстъпих настрани, но не е нормално те да искат всяко едно предложение на ПП да бъде отхвърлено така лесно. Аз лично много ярвам на Асен Василев. Трябва да сме сигурни в опита и интегритета на този човек (премиерът) и му имам пълно доверие. Аз го номинирах пред ПП, моят глас е там", даде заявка Петков, че не би отстъпил от името на Василев.

По отношение на газовите доставки, които не са гарантирани поне до края на годината, Петков посочи, че се чака акт 16 за интерконектора с Гърция -" надявам се тази седмица, ако не - другата".

"Като заработи, цената пада на 1/3 на тази на "Газпром". Но това покрива 1/3 от количествата, които ни трябват", посочи и затвърди, че ще преговаря с Азербайджан за подаване на по-големи количества. 

След което реши да разсее спекулациите относно това, че България не иска количества от Русия и е прекратила договора с "Газпром".

"Ние всеки ден подаваме искания към "Газпром" - "Моля ви, дайте ни газа, готови сме да си платим според договора". Всеки ден изпращаме искания към "Газпром". Това че тя не ги подава и спира газа за Европа...", посочи Петков фактите.

Един от най-гласовитите по тази тема са именно от БСП, която настоява за подновяване на преговорите с руския доставчик. Който обаче иска заплащане, което да й позволи да конвертира парите в рубли - нещо извън договора, с което България не е съгласна.