"Нашето мнение е, че няма как да се доверим на "Има такъв народ" (ИТН) с оглед на всичко това, което сме видели."

Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента депутатът Георги Георгиев, един от първите отцепили се от партията на Слави Трифонов, сега независим депутат. Общо шестима народни представители от ИТН напуснаха групата, като останаха в парламента.

В същото време вчера БСП, която получи третия мандат за съставяне на правителство, проведе консултации с хората на Трифонов, а днес предстоят такива и с "Демократична България", и с "отцепниците".

"По-скоро предпочитам ИТН да подкрепят правителството, не да участват в него. Не считаме, че те ще се променят", каза обаче Георгиев.

И допълни:

"Нека не забравяме, едни хора участват в преговорите от името на ИТН, решенията не се вземат от тях - вземат се на друго място."

Макар заявката му да звучи като ново отцепване, ако партията на Трифонов влезе в коалиция (ако такава изобщо бъде създадена), Георги Георгиев си остави "вратичка".

"За да има успех и ние да подкрепим едно бъдещо управление, ключови са законите, свързани с борбата с корупцията – изменението на Закона за съдебната власт, Законопроекта за противодействие на корупцията и избора на председател на антикорупционната комисия", посочи "отцепникът".

Това било условието за подкрепа. Но тези закони трябвало да бъдат приети, преди да има номинация за премиер.

Както е известно, такъв трябва да излъчат от "Продължаваме промяната", като оттам настояват кандидатът да е Асен Василев. От левицата също са съгласни. Все още не е ясно обаче какво мислят в ИТН по въпроса, след като досега отричаха и Василев, и сегашния премиер (в оставка) Кирил Петков.