Украинският президент Володимир Зеленски ще направи обръщение към членовете на двете камари на американския Конгрес в сряда чрез видеовръзка.  Държавният глава на нападната от Русия държава продължава да призовава Запада да изпрати бойни самолети и повече оръжия, за да помогне на силите му да се защитават срещу руската агресия. Вероятно това ще бъдат и основните му призиви по време на речта му. 

Съветски изтребители, които могат да се пилотират от украинската армия, в западния свят притежават само България, Полша и Словакия. България вече отказа да изпраща военна помощ за Киев.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър обявиха предстоящото обръщение в писмо до членовете на Камарата и Сената в понеделник. Пелоси и Шумър казват, че Конгресът "остава непоколебим в нашия ангажимент да подкрепим Украйна, докато те са изправени пред жестоката и дяволска агресия на Путин, и да приема законодателство за осакатяване и изолиране на руската икономика, както и за предоставяне на хуманитарна, сигурност и икономическа помощ на Украйна".

„Конгресът, нашата страна и светът са възхитени от народа на Украйна, който показа изключителна смелост, устойчивост и решителност в лицето на непредизвиканата, жестока и незаконна война на Русия“, пишат лидерите на демократите.

„Докато войната бушува в Украйна, с голямо уважение и възхищение към украинския народ каним всички членове на Камарата на представителите и Сената да присъстват на виртуално обръщение към Конгреса на Съединените щати, произнесено от президента на Украйна Владимир Зеленски в сряда, март. 16-ти в 9:00 ч.“, пише в писмото.