България се оказа неочаквано във фокуса на вниманието на Съединените щати ден преди важната реч на украинския президент Володимир Зеленски пред Конгреса в сряда и дни, след като той поиска от Америка съдействие да му бъдат предоставени съветски изтребители за неговата армия.

Военният министър на САЩ Лойд Остин ще посети България тази седмица, каза на брифинг неговият говорител Джон Кърби. В България той ще се срещне с цивилни и военни лидери, но няма повече информация какво ще говори той с българските власти. 

Същевременно тази вечер премиерът Кирил Петков получи обаждане от Белия дом.

"Министър-председателят Кирил Петков проведе тази вечер телефонен разговор с вицепрезидента на Съединените американски щати Камала Харис по нейна инициатива. Госпожа Харис благодари на българското правителство за хуманитарната помощ, която страната ни дава на Украйна, както и за приемането на бягащите от войната."

Това съобщава правителствената пресслужба. Няма други подробности.

Пресцентърът на Белия дом и туитър акаунтът на Камала Харис не съобщават за разговора.

Правителството дари на Украйна в рамките на механизма на ЕС за гражданска защита 30 палатки, 450 спални чувала, възглавници, походни легла и стационарни електрически генератори и лекарства. От тол такси бяха освободени и конвоите с хуманитарна помощ, които пътуват през територията на страната. 

Междувременно новината за визитата на военния министър на САЩ у нас бе предадена мълниеносно и грешно от много наши медии, които написаха, че идва държавният секретар Антъни Блинкен, а че обявилият го Джон Кърби е говорител на Белия дом, какъвто той не е, както и не е говорител на Държавния департамент.