Бившият служебен министър и отявлен "любимец" на прокуратурата и КПКОНПИ - Стойчо Кацаров е глобен от антикорупционната комсията с 5000 лв.

Причината е - установен конфликт на интереси според ведомството, което се оглавяваше от Сотир Цацаров, а сега все още от неговия заместник Антон Славчев.

Според КПКОНПИ като служебен министър Кацаров е подписал проект за изменения в наредбата за утвърждаване на медицински стандарт „Клинична лаборатория“. И според КПКОНПИ по този начин е участвал "в подготовка на акт в частен интерес - на Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването“ (СЦЗПЗ)".

Към момента на встъпването си в длъжност като служебен министър, Кацаров е председател на сдружението обаче, установява КПКОНПИ.

"Безспорен е интересът на СЦЗПЗ в сферата, в която проектът на Наредба за изменение и допълнение регулира обществените отношения, тъй като към момента на публикуването му за обществено обсъждане, сдружението има действащи договори с лечебни заведения, по които получава възнаграждение", смятат от комисията.

Актът може да се обжалва пред съда.

Ето и пълния текст на съобщениете на КПКОНПИ:

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) глоби бившия служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров с 5000 лв. Това става ясно от решение на комисията.

Производството срещу Стойчо Кацаров е образувано по сигнал. Установено е, че на 18 май 2021 г. той е подписал проект за изменения в наредбата за утвърждаване на медицински стандарт „Клинична лаборатория“. По този начин той е участвал в подготовка на акт в частен интерес - на Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването“ (СЦЗПЗ). Към момента на встъпването си в длъжност като служебен министър, Кацаров е председател на сдружението, установява КПКОНПИ.

Безспорен е интересът на СЦЗПЗ в сферата, в която проектът на Наредба за изменение и допълнение регулира обществените отношения, тъй като към момента на публикуването му за обществено обсъждане, сдружението има действащи договори с лечебни заведения, по които получава възнаграждение, смятат от комисията.

Видно от предмета на сключените договори, СЦЗПЗ приема да координира участието на клиничните лаборатории в болничните структури в Националната система за външна оценка на качеството.

На Кацаров е наложена глоба в размер на 5000 лв. Решението на комисията може да бъде обжалвано пред съда.

"Антикорупционният" орган изпълни мръсна поръчка", коментира във фейсбук бившият служебен здравен министър. Той добавя, че ще обжалва решението и ще заведе дело за набеждаване.

"Прочетох в една медия, че КПКОНПИ ме глобява за това, че съм разглеждал с ръководството на МЗ проект на наредба, който не е приет, а само обсъждан. Бил съм в конфликт на интереси с ЦЗПЗ, макар, че неприетият проект не засяга по никакъв начин дейността на организацията. ГЕРБ си отмъщава за разкритията , "антикорупционният" орган изпълни мръсната поръчка. Естествено, че ще обжалвам. Ще ги съдя и за набеждаване", написа Кацаров.