ГЕРБ с нова атака към бившия министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. От бившите управляващи предават на спецпрокуратурата и КПКОНПИ документи за евентуално извършено престъпление по служба и конфликт на интереси, докато той е бил служебен министър. Това обяви на брифинг в парламента обичайното острие на атаките срещу Кацаров Костадин Ангелов. 

Според последния здравен министър при управлението на ГЕРБ от документите се вижда, че до 10 юни 2021 г. Кацаров е председател на Центъра за защита правата в здравеопазването

Един от основните проекти на Центъра е национална оценка на качеството на клиничните лаборатории, която се координира от Кацаров, обясни депутатът. За извършването на тази дейност Центърът подписва възмездни договори, в които са разписани възнаграждения, срок и начин на плащане за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории. Те са подписани от Стойчо Кацаров като ръководител на сдружението, отбеляза Ангелов. 

Според документите, които ГЕРБ е получила в отговор на свое питане от сегашната здравна министърка проф. Асен Сербезова, три лечебни заведение са взели суми по договори, сключени с ЦЗПЗ. Разплатените суми са отишли към МБАЛ Шумен, УМБАЛ "Св. Георги" и УМБАЛ "Свети Иван Рилски".

"От отговора до мен става ясно, че търговско дружество УМБАЛ "Св. Иван Рилски", сто процента собственост на държавата, има сключен договор с Центъра на стойност близо две хиляди лева, който продължава да е действащ и към датата, когато Стойчо Кацаров вече е министър на здравеопазването, както и към 23 февруари тази година", каза Ангелов. Предметът на договора е външна оценка на качеството. Същото е и при УМБАЛ "Св. Георги", сто процента собственост на държавата с принципал министъра на здравеопазването -  договор за близо 2000 лв. със същия предмет на дейност. Така е и с МБАЛ Шумен за близо 5500 лв., добави той.

Ангелов е поискал справка от Сербезова дали има извършени плащания от Стойчо Кацаров като министър към трите лечебни заведения, с които има договор като лице, което да извърши външна оценка на качеството на им.

"На 31 май 2021 г. Кацаров нарежда плащане за малко над 86 хил. лв. към МБАЛ Шумен, като в този момент той е и министър, и ръководител на Центъра за защита правата в здравеопазването, който има договор със здравното заведение. На 8 юни м.г. - плащане от 135 хил. лв. към МБАЛ Шумен. На 31 май 2021 г. нарежда плащане за 383 хил. лв. към УМБАЛ "Св.Георги" като ситуацията е същата - той е и министър, и председател на дружеството, което има договор с лечебното заведение, посочи още Костадин Ангелов. На 2 юни също има плащане от малко над 37 хил. лв. към същата болница, а на 8 юни - още 532 хил. лв.", изброи депутатът от ГЕРБ.

Според Ангелов имало още един притеснителен момент. Докато е министър на здравеопазването, Стойчо Кацаров променя медицинския стандарт по клинична лаборатория, твърди той . Това можело да е направено, за да се облекчи дейността на ръководения от него център и на търговските му отношения с лечебните заведения, коментира предшественикът на Кацаров в МЗ.

Отношенията между Ангелов и Кацаров са белязани с напрежение, като двамата са в постоянен режим на взаимно разобличение.

В края на януари депутатът на ГЕРБ сезира прокуратурата и икономическа полиция заради сигнал, че Кацаров бездействал при нарушения в болница "Лозенец". Кацаров е проверяван от спецпрокуратурата за щадящите тестове в училищата, като преди това Ангелов имаше редица питания към сегашната здравна министърка и публични коментари, че процедурата е нарушена. 

 

Една от първите работи на Кацаров, след като стана министър, беше да смени близкото до сегашния депутат от ГЕРБ ръководство на Александровска болница и да поръча финансова проверка, от която стана ясно, че по време, когато Ангелов е неин директор дълговете ѝ нарастват няколко пъти. Преди време на депутатски въпрос Сербезова посочи, че върви проверка на здравното министерство в "Александровска" за сключени договори по времето на Костадин Ангелов.

 

Преди дни от спецпрокуратурата обявиха, че разследват двама бивши здравни министри - Кирил Ананиев и Ангелов, заради детската болница. Това е станало по сигнал на Кацаров за изчезнали близо 10 млн. лв.