Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се опасява, че Русия използва твърденията си за биологични лаборатории и химическо оръжие в Украйна като претекст да започне нова операция.

„Сега те разпространяват абсурдни твърдения за биологични лаборатории и химически оръжия в Украйна. Това просто е още една лъжа“, изтъкна той.

Столтенберг говори в навечерието на срещата на министрите на отбраната от страните членки на пакта в Брюксел. Тя ще бъде посветена на руската агресия в Украйна.

Генералният секретар припомни, че режимът на Владимир Путин е давал много фалшиви обещания - че няма да напада Украйна, че ще изтегли силите си, че няма да убива цивилни. Но винаги е правил точно обратното.

„И ние се опасяваме, че Москва може да започне операция под фалшив флаг, вероятно и с химическо оръжие“, каза Столтенберг.

Той бе категоричен, че всяка употреба на химическо оръжие ще бъде нарушение на международното право и договорите за забрана на химическите оръжия, които Русия също е подписала. И припомни, че тя вече ги е използвала срещу политически опоненти, както и че е помагала на режима на Башар Асад да ги използва в Сирия.

Столтенберг обаче отказа да отговори на пъпрос дали евентуална тяхна употреба от страна на Кремъл ще е червена линия за НАТО и дали алиансът ще отговори.

Стотици хиляди военнослужещи от Северноатлантическия пакт са поставени в повишена готовност, допълни Столтенберг. Отделни страни членки от алианса изпращат ракети „Пейтриът“ в Полша и Словакия.

Китай трябва да се присъедини към останалия свят, като ясно осъди действията на Русия, смята шефът на НАТО. Подкрепата за Москва е помощ за войната срещу суверенен народ с причиняване на смърт, огромно страдание и разрушения. Като член на Съвета за сигурност на ООН Пекин е длъжен да защитава международното право, а нахлуването в Украйна е в нарушение на това право.

На срещата утре е очаква да бъде обсъдено дългосрочното осигуряване на източния фланг. Решенията се предвижда да бъдат взети през юни. Според Йенс Столтенберг се обмисля трайно повишаване на присъствието на силите на НАТО по източните граници.