"БСП следва да изпълни мандата в съответствие с Конституцията и тълкувателното решение на КС."

Това беше единственият коментар на президента Румен Радев в събота за това какви действия възнамерява да предприеме след като вчера лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че партията му излиза от преговорите за правителство заради запис, в който Христо Иванов прави разбор на актуалната ситуация пред парламентарната група на ДБ.

ОТ БСП преди това заявиха намеренията си да държат мандата, докато бъде избран нов шеф на КЕВР, т.е. до около средата на август. След изявлението на Трифонов и от ГЕРБ, и от ДПС поискаха соцпартията още в понеделник да върне мандата, а президентът веднага да насрочи дата за предсрочни избори.

Според още по-предишни изявления на Радев датата, към която той се ориентираше беше за началото на октомври при разпускане на парламента в първите дни на август. Тогава обаче още не беше известно решението на КС, което прави избора на председател на КЕВР неконституционно.

В Конституцията не е записан срок, в който третият мандат трябва да бъде върнат на президента, изпълнен или не. Третият мандат се връчва на партия, която след това да излъчи кандидат за министър-председател.

В тълкувателното решение на КС от 1992 г. се уточнява, че този кандидат има срок от 7-дни, но остава вратичка за това колко време партията, взела мандата, може да го държи преди да излъчи своя кандидат-премиер.