„Демократична България” не е провалила преговорите за нов кабинет, а от доста време се опитва да прояви разум и страната да има управление.“

Това заяви пред Нова тв депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев. Така той коментира изтеклия запис от закритото заседание на парламентарната група на ДБ.

„Ние бяхме информативно на срещата с Корнелия Нинова. Информативно. Това сме го заявили публично. Това е регулярна среща на парламентарната група и няма нищо скандално. Всичко, казано в този запис – ние сме го заявявали публично”, обясни Мирчев.

По думите му ДБ е отишла на срещата с БСП – не за да преговарят, а да чуят дали Корнелия Нинова е успяла да се разбере с „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“.

„Христо Иванов каза точно това. ДБ няма да влиза в тези преговори преди ПП и ИТН да постигнат съгласие. Точно това сме казали публично. Призовавам всички да гледат целия запис, който е с идеално качество и е на страницата на ДБ. На записа има един български държавник, който говори точно като визионер и държавник и няма нищо срамно и скандално в това, което казва”, добави Мирчев.

Според него основните приоритети на ДБ са борбата с инфлацията, влизането в Еврозоната и в Шенген, както и енергийната независимост на страната:

„Затова призовавахме многократно – някои политици да не се държат като малки деца в детската градина и да не си мисля, че тяхното его е по-голямо от България – да седнат и да съставят кабинет, защото след тези избори – нищо добро не ни чака”.

Мирчев коментира и казуса с КПКОНПИ.

„Ако не бъде приет този закон – ще трябва тези, които не са гласували за Бойко Рашков като шеф на КПКОНПИ да обяснят защо не са го направили. Очевиден е огромният страх от  това Бойко Рашков да стане шеф на КПКОНПИ. Знаем какво беше в годините, в които Цацаров беше шеф на КПКОНПИ. Всички разследвания се покриваха.  Неслучайно ГЕРБ говорят и за война, ако той застане начело на антикорупционната комисия. А не бива, защото той като шеф на МВР се доказа”, бе категоричен депутатът от ДБ.