И тримата подсъдими по делото за подкупа в „Младост“ - Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров днес пледираха „невинен“. На финала на делото пред Върховния касационен съд те поискаха той да ги оправдае или като алтернатива – да върне делото на друг, безпристрастен според тях състав на Апелативния специализиран наказателен съд (докато паралелно днес в парламента се решава съдбата на самия съд – дали ще бъде закрит, б.р.).

Върховна касационна прокуратура в лицето на Петър Долапчиев напротив – поиска на практика утежняване на наказанието, дадено им от Апелативния спецсъд.

Както е известно, състав на АСНС, ръководен от председателя на съда Георги Ушев, на 6 юли 2020 г. чете на тримата присъди от 8, 7 и 6 години, като отмени доста по-тежките наказания от първата инстанция – 20, 15 и 12 години. Бе приет по-нисък размер на подкупа, като съдът прие за недоказан и "особено тежкия случай". Както и за групата от трима бе казано, че не може да отговаря за поискан хипотетичен рушвет до € 500 000.

Съществена част от пледоарията на прокурора днес бе, че АСНС допуска противоречие в собствените си мотиви, като ги оправдава за разликата от 250 000 евро, до 500 000 евро, колкото се твърдеше, че са искали от предприемача Александър Ваклин, включвайки „пакетна цена“ и за бъдещите му проекти в жк „Младост“.

Съдът един път приема, че първоначално поисканият реален подкуп е 250 000, който после е бил намален на 187 500. И че първа вноска за него са 70 000-те евро, с която тримата бяха и заловени на 17 април 2018 г.

Така и не стана ясно – ако не е съществувал план за общ бъдещ подкуп от 500 000 евро, на базата на какво първата поискана сума – 250 000 евро (което съвпада с 20 евро на метър, поискани от кметицата според държавното обвинение) е намалена на 187 500 – което точно пък съвпада с 15 евро на метър от плановете му за строеж.

Според прокурор Долапчиев трябва да се отменят по-леките присъди и делото да се върне на друг състав в апелацията. Той смята за законно - както бе преценил първоинстанционният съд, че трябва да отговарят по члена за изключително висока обществена опасност на деянието (той е друг текст от НК, който предвижда от 10 до 30 г., затова и Иванчева на първа инстанция получи "средата" - 20 години, б.а.). И то, защото подсъдимите са лица с висока обществена опасност, а АСНС неправилно приема обратното с мотивите - че са с чисто съдебно минало, трудово ангажирани, с висок образователен ценз.

Напротив – с поредица от срещи, след като са се сговорили на 11 април за окончателната „пакетна“ цена, тримата според прокурора са проявили активност, безскрупулност и упоритост при преследване на престъпната цел.

За смекчващо обстоятелство според него може да се вземе единствено чистото им съдебно минало, тъй като сега „съдът е приел, че лицата с висше образование са по-малко обществено опасни от лицата с основно образование“.

Като алтернатива той помоли съда да остави същите присъди.

И двамата защитници на Иванчева – Теодора Гинчева и Николай Хаджигенов, настояха, че тя безпрецедентно е била задържана в нарушение на куп норми, че е осъдена при съществени процесуални нарушения и й е наложено „явно несправедливо наказание“. Същото смятат за своите доверители и другите адвокати в процеса - Радост Ганчева, Емануил Йорданов и Марияна Тодорова. 

"Никога досега в най-новата ни история не е било по-драстично и грубо нарушавано на правото всеки да бъде считан за невиновен до влизане в силата на присъдата, както е по делото „Иванчева“, каза днес Хаджигенов.

И двамата говориха надълго за тв изявите на главния прокурор Гешев - по онова време последователно шеф на спецпрокуатурата и зам.-главен.

Намесен бе дори Бойко Борисов – Хаджигенов припомни, че са се упражнявали върху вината й „тогавашни служители на Министерския съвет, тогавашният премиер, тогавашният зам.главен прокурор, сега главен прокурор - включително в отчетите му пред ВСС, където Гешев заявява, че Иванчева е виновна и тя е осъдена“.

„Възниква въпросът какво тогава правим тука“, попита Хаджигенов върховните съдии.

Според него всяко едно от тези изказвания е направено умишлено – нито едно не е изпуснато случайно (тук пък бе даден за пример, но негативен Цветан Цветанов с неговите прословути изцепки, б.р.).

"Това е предварително граден образ на Десислава Иванчева, за да не остане човек у нас, който не е предварително убеден във вината й" , каза адвокатът.

Според него е налице „класическа провокация към подкуп“ от страна на Ваклин, докато Иванчева „не знае какво се случва“.

Към тезата за провокация към подкуп се присъединиха и адвокатите на Биляна Петрова. Петрова заяви в последната си дума, че е с разбито здраве и иска да бъде оправдана.

Десислава Иванчева каза:

"Винаги съм защитавала обществените интереси и съм се борила с всякакъв вид беззакония.

Никъде в толкова томове няма дата, час, адрес и място, където да съм искала нещо за себе си. Има теория на вероятностите - „по-скоро“ и „евентуално“.

Невинна съм."

Тя каза, че е "пълно с процесуални нарушения", с нарушаване на човешките права и е "пълно с административни нарушения". Напомни и че се е явила на полиграф, "който е официален, с диплома, с 15 години стаж".

Емануил Йорданов, който защитава Петрова, напомни странния случай, при който съдия Иво Хинов на първа инстанция постанови домашен арест с незабавно и изпълнение. Тогава предесдателят на висшестоящия съд - Георги Ушев отива в кабинета му, взима делото и още същия ден спира изпълнението.

А редът е - дори прокуратурата да протестира постановлението на Иво Хинов, това да бъде входирано, облечено със съответните мотиви, после защитата да има седмица да жали протеста, и т.н.

"Твърдя, че подобно действие нарушава конституцията", обяви адвокатът и бивш вътрешен министър.

По повода, напомни той, срещу Георги Ушев имаше опити за дисциплинарно производство , но от ВСС всичко му се размина.

По-рано, в началото на заседанието Биляна Петрова и адвокатите й настояха делото им да бъде спряно в българския ВКС и да се отправи преюдициално запитване до Съда на ЕС в Люксембург. Темата е, че в състава на предишната инстанция, която ги осъди - Апелативният спецсъд, е имало двама командировани съдии (Мариета Неделчева и Стоян Тонев).

Третият бе председателят на Апелативния спецсъд Георги Ушев, когото традиционно подсъдимите обвиняват в необективност и пристрастие. 

Прд Клуб Z Емануил Йорданов - адвокат на Биляна Петрова, заяви, че СЕС вече е имал произнасяне в посока, че съставите, включващи командировани съдии, са незаконни. А на въпроса - защо чак сега (апелацията им чете присъди на далечния 6 юли 2020 г., б.а.), отвърна, че многократно още докато делото течеше в АСНС, са опитвали да извоюват отвод на съдиите.

Прокуратурата се противопостави, че напротив - съставът е бил формиран законно по всички правила чрез системата за случайно разпределение.

Иначе самата Биляна Петрова поиска и нови доказателства - да се присъединят мотивите на две присъди на съдия Иво Хинов, който им даде наказанията още на първа инстанция - Специализирания наказатлен съд. 

"Пред ВКС доказателстевни искания не се правят", обори я Марияна Тодорова - адвокат на третия подсъдим Петко Дюлгеров.

Съдия Спас Иванчев обачи отряза всички искания. Той обяви, че предпоставка за допустимост е по отправения върос да не е налице решение на СЕС. В случая обаче има такива решения. Върховният съдия каза и че пред ВКС не се правят доказатлствени искания.

Що се отнася до решението на делото по същество, ВКС обяви, че ще се произнесе "в срок", което означава до 2 месеца, но това е инструктивно - не задължително.