Проблемите пред България са много по-сериозни от всякакви средношколски емоции и шушукания. Хората не искат да ги занимаваме със себе си и своите чувства. Те искат да поемем отговорност за състоянието на България. Имаме трудна ситуация, която ще стане още по-трудна, когато дойде зимата. Нека да бъдем малко по-зрели и да мислим повече за страната си, отколкото за своите болезнено възпалени ега.

Записът показва една нормална и рутинна политическа дискусия в парламентарната група на „Демократична България“, каквато провеждаме по няколко пъти всяка седмица, в която се дискутират различни сценарии и аспекти на позиционирането на политическите играчи на терена. Именно затова пълният запис е качен на страниците на Да, България и Демократична България.

Парламентарната група на ИТН трябва да реши готова ли е да заложи съдбата на страната на емоционална реакция или на желание да бяга от отговорност от страна на техния ръководител или ще намерят начин да се върнат в процеса. Големият въпрос е какво правим със страната си - наистина ли сме готови заради това, че Слави Трифонов нещо не му хареса в политически разговор, да сурнем страната към следващото ниво на политическата криза. И то за четвърти път. Слави Трифонов си мисли, че може да използва този запис и да избяга от преговорите. По същия начин, по който си мислеше, че може да се скрие с темата Македония. И отново преценката му ще бъде грешна.

Реакциите показват и нещо друго и всички ние трябва да се вслушаме в гласовете на ГЕРБ и ДПС. Те искат нови избори. Те искат още дестабилизация. Те искат по-голяма политическа криза, защото знаят, че само при тези условия ще се върнат на власт. Дали ще се поддадем на желанието на ГЕРБ и ДПС да отидем на избори на принципа “След нас и потоп”, за да се задържат на терен с Пеевски и Борисов напред. Или все пак ще имаме волята, лидерската отговорност и гражданската трезвост малко да се справим със собствените си страшни възпаления и да помислим за страната.

Виждайки желанието на тези озъбени и опулени хора, които искат да се докопат до властта, трябва ние да си зададем въпроса: “Това ли е, което искаме да направим със страната си?”. Не можем да хвърлим страната в хаос, не може да я върнем на ГЕРБ и ДПС.

---

Коментарът е публикуван във фейсбук профила на Христо Иванов.