Кой да оглави Българска народна банка (БНБ)? Тази нова коалиционна бомба, цъкаща отдавна, избухна вече днес публично - от парламентарната трибуна. Главни участници са партньорите иначе в управлението - "Продължаваме промяната" (ПП) и "Има такъв народ" (ИТН), като и двете формации се борят да наложат собствена кандидатура.

Тази на ИТН отдавна неофициално е известна - депутатът и председател на бюджетната комисия Любомир Каримански. Тази на ПП обаче, пак неофициално, претърпя няколко метаморфози и на практика сега се търси нов човек за поста управител на българската банка, която, апропо, трябва да ни вкара скоро в еврозоната. Поне по план.

Нов парламент, стар кандидат

Както е известно, още в миналия парламент, Каримански, който и тогава председателстваше бюджетната комисия, форсира процедурата по подмяната на ръководството на БНБ, като мотивът благовидно бе изтеклият мандат на Димитър Радев. Факт, мандатът на Радев изтече на 15 юли миналата година, като законът позволява той да продължава да изпълнява функциите си до избора на нов титуляр.

Тоест, нищо не налагаше спешност в избора му тогава - още повече че по това време вече бе ясно, че 46-ото Народно събрание (НС) няма да има още много дълъг оставащ живот. Каримански тогава бе подкрепен от ДПС и част от "Изправи се БГ! Ние идваме!" и така точката за избор на нов управител се озова в дневния ред на депутатите. Но пък бе бламирана от останалите формации в НС и така и не мина.

Още тогава се говореше, че целта на ИТН е Каримански да оглави банката.

Вече в 47-ото НС смяната на ръководството на БНБ пак изплува на дневен ред и депутатите отвориха процедурата. Разписаха и не 7-дневен срок за внасяне на имена, а максималният - 20. Процедурата обаче се провали, защото не бе внесено нито едно име, в т.ч. на председателя на бюджетната комисия. Тоест, трябваше да стартира наново.

Междувременно обаче самият Каримански, само преди два дни, обяви в интервю за Нова тв, че е бил "съветван" да не се кандидатира за поста. "През изминалата седмица при мен стигаха поне по пет различни канала различни експерти и съветници, които се опитваха да ме убеждават, по един или друг начин, да не бъда номиниран или да се откажа. Смятат, че е по-добре коалицията или по-специално един от партньорите в коалицията да номинира кандидата си. В тези разговори през изминалата седмица ми казваха "спокойно, има и други важни постове", намекна той за коалиционните търкания по темата, които към онзи момент бяха публична тайна.

Още преди приключването на първата процедура обаче изплува името на Илиян Михов -  ректор на един от най-престижните икономически университети - INSEAD, Сингапур - като предложението на "Продължаваме промяната".

Какво обаче се случи оттогава досега? 

Какво обаче се случи оттогава досега? Според източници на Клуб Z Михов само е бил сондиран, но е отказал да се бори за поста.

Настояването на ПП е било коалиционните партньори да излязат с единна кандидатура, за да не зависят при гласуването от опозицията. "Демократична България" е отказала да номинира свой човек, но пък от ИТН не са искали да се откажат от Каримански. И поради тази причина първата процедура забуксува и бе прекратена миналата седмица с невнасянето на нито една номинация.

Така от ПП са се спрели на друг "чужд кадър" - Анна Райчева, бивш служител с "Ситибанк", направила кариера в САЩ и основател на хедж фонд. Именно по неин адрес обаче от опозицията, в лицето на ГЕРБ, започнаха да подмятат, че няма образователна степен "магистър", а "бакалавър" - с дипломата си от университета в Принстън. Това направи и лидерът на партията Бойко Борисов при преизбирането си миналата неделя, като от трибуната на партийния конгрес иронизира - че "магистър" се изисква за управител на банков клон, а за банката, която след две години трябва да ни вкара в еврозоната, управляващите искат да нагласят човек с "бакалавър". Макар такова предложение да не живее никъде в правния мир, от ГЕРБ твърдят, че са виждали проект. От ПП, разбира се, отричат.

Процедурни хватки

Така стигаме до днешното пленарно заседание, когато от ИТН поискаха точката с избор на управител на БНБ да влезе в дневния ред на парламента, а от ПП се опитаха да бламират това с липсата на кворум, като не се регистрираха. Първоначално предложението за включване в дневния ред бе прието, но при прегласуването се оказа, че няма кворум (заради ПП). От ГЕРБ иронизираха, че може би трябва да се гласува три пъти - което правилникът не позволява, но депутатите често са погазвали това правило (в т.ч. в мандатите на ГЕРБ, б.а.). Куриозното в случая е, че се намеси бившата парламентарна шефка, сега редови депутат от ИТН Ива Митева - от екрана, защото е карантинирана и участва в заседанията онлайн, за да обясни, че първото предложение е прието и следователно е в сила. Тоест, точката ще се гледа.

И очаквано се заформи дебат. Председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров още в самото начало предложи - 7-дневният срок за внасяне на предложения за гуверньор на БНБ да бъде удължен пак на 20 дни. Любопитни бяха мотивите изтъкнати от Гюров... войната в Украйна, която променила "приоритетите на кандидатите и участниците в дискусията" и защото "имаме вече 40 000 украински бежанци за две седмици" - което очевидно трябваше да реферира към реакцията на българската държава.

От ГЕРБ парираха - че бежанската криза се управлява от Министерския съвет, а тук става въпрос за избор на гуверньор, който се прави от Народното събрание.

"Не знам какво общо има между бежанците и БНБ, освен ако кандидатът не е на фронта. Оставам с неприятното впечатление, че се бавим, защото очакваме точно определен кандидат", възрази Кирил Симеонов (ИТН).

"Не, няма конкретен кандидат, иначе вече щяхме да сме на избора", отвърна на свой ред Гюров.

Намеси се и Йордан Цонев, обръщайки се към ПП:

"Ако искате срокът да е по-дълъг, не би ли било честно да кажете какво се случи с първия. Чуваме само кулоарни клюки. Като например да имаме единна кандидатура, иначе ще разчитаме на ГЕРБ и ДПС", разкри кулоарната клюка депутатът от ДПС.

И попита кому е нужно това, като ето, Димитър Радев бил чудесен управител на БНБ, подкрепен с гласовете на Движението. Даде примери с други експертни лица като депутатите от ДБ и ДПС - Георги Ганев и Петър Чобанов, които можело да бъдат кандидати.

"Но ние ги търсим в Сингапур, те ни отказват. В Световната банка, МВФ. Пак задкулисието търси свой кандидат", намекна за Илиян Михов Цонев.

Офанзивата по ПП продължи и от страна на ГЕРБ. Председателката на парламентарната група Десислава Атанасова посочи:

"Един от народните представители (Каримански) медиийно обяви, че някой го натиска да не е кандидат. Какви са тези прийоми в една демократична държава".

И и ДПС, и ГЕРБ синхронно попитаха #КОЙ е посъветвал Каримански да се откаже - това Иво Прокопиев ли е ( любимата мишена на Движението - бизнесменът и издател на "Икономедиа"). (А по ирония въпросът #КОЙ е относим към едни дриги времена и един друг народен представител, б.а.).

От ПП се опитаха да намерят някакво златно сечение, предлагайки срокът за имената да не е нито 7, нито 20 дни, а 14. Но дори това не се възприе от залата, като против гласуваха от ГЕРБ, ИТН и "Възраждане", а от ДПС се въздържа. Така остана 7-дневният срок за внасяне на кандидатурите, както бе разписано в предложението на комисията, (т.е. 23 март), подкрепен от ГЕРБ, ДПС, ИТН, ДБ и "Възраждане". От ПП гласуваха с "въздържал се", а БСП - "против".

Така в коалицията имат на практика седмица да се разберат кой ще оглави БНБ. Подробност е, че при внесеното днес предложение за правила за избора, изискването за гуверньора остана той да е със степен на образование "магистър". Ако в коалицията не се разберат и всеки предложи свой отделен кандидат (в случая ИТН и ПП), то битката ще се реши в пленарната зала, тъй като според правилата за избор печели този, получил повече гласове от останалите.

С други думи, ПП трябва или в спешен порядък не само да намери кандидат, чиято професионална биография безспорно да превъзхожда тази на Каримански и да започне да сондида подкрепа, в т.ч. с опозицията, или да откаже ИТН от намерението да издигне Каримански. Или пък да се съгласи с неговата фигура. ДБ и БСП са сред мълчаливите засега наблюдатели на сблъсъка, като от левицата се надяват на място на подуправител.