В момента се обсъжда австрийска или шведска версия на неутралитет в Украйна и това може да се разглежда като компромис между Москва и Киев. Това съобщи пред журналисти прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Той уточни, че това означава, че Украйна може да запази армията си, но да не приема чужди бази на своя територия, предаде "Файненшъл таймс".

По-рано помощникът на руския президент Владимир Медински каза, че Киев предлага създаването на австрийска или шведска версия на демилитаризирана държава в Украйна.

В тази връзка журналисти попитаха дали Кремъл е доволен от този вариант на демилитаризация.

"Този ​​вариант наистина се обсъжда в момента и може да се разглежда като определен компромис", отговори Песков.

Песков не даде повече детайли около преговорите.

"Предпочитам да не навлизам в подробности. Още веднъж искам да подчертая, че в контекста на текущите преговори е невъзможно по-нататъшно уточняване по тази тема", обясни той. - Ситуацията около Украйна може да се подобри чрез постигане на споразумения на преговорите между руската и украинската делегации."

Лавров: Има надежда за постигане на компромис

Сергей Лавров, руският външен министър, обяви, че има "надежда за постигане на компромис" с Украйна, благодарение на преговорите на украинската и руската делегации. Той каза, че се работи по "абсолютно конкретни формулировки, които са близо до съгласуване" относно неутралитета за Украйна и гаранциите за сигурност за Русия.

"Деловите настроения, които започнаха да се появяват, дава надежда, че можем конкретно да се договорим по тази тема", уточни Лавров. "Въпреки че е ясно, че проблемът е много по-широк, обявяването на неутралитет и декларирането на гаранции ще бъде значителна стъпка напред".

Лавров каза, че Западът е започнал да настройва украинския народ срещу руснаците

"Никога не сме имали претенции към украинския народ", каза министърът. "Аз лично, имам много украински приятели, обичам украинската култура, тази мекота на украинския език, обичам украинската кухня, обичам украинския хумор, който е винаги толкова самоироничен, често разкрива хитростта, присъща на украинския характер, която е добре известна. Сигурен съм, че огромното мнозинство от нашите граждани нямат проблеми и претенции към украинския народ, както украинският народ никога не е имал претенции към Русия", каза министърът. 

Според министъра това се е случило много преди 2014 г.

"Онези играчи на голямата шахматна дъска, които, подобно на Бжежински, видяха в Украйна средство да попречат на Русия да си възвърне влиянието, каквото бе при Руската империя, след това при Съветския съюз, и да я превърнат в – това беше открито декларирано – регионален играч от средна ръка, този курс беше възприет и тенденциите за възвеличаване на радикалите, украинските националисти като Шухевич и Бандера, които бяха обявени за национални герои, бяха възпитани и подхранвани по всякакъв начин. Това се случи по-късно, но почвата се подготвяше от началото на 90-те години", посочи ръководителят на руското външно министерство.