Украйна отхвърля идеята да стане неутрална държава по модела на Австрия или Швеция, съобщи Франс прес, цитирайки президентството в Киев.

По-рано през деня Кремъл съобщи, че Русия е готова да обсъди такава идея, като условие за прекратяване на военните дейстия.

 
„Разбира се, разбираме опита на нашите партньори да останат активна страна в преговорния процес- каза Михайло Подоляк, член на украинския преговорен екип и съветник на шефа на президентския кабинет, цитиран от сайта "Гордон". - Оттук и думите за шведския или австрийския модел на неутралитет. Но Украйна сега е в състояние на пряка война с Руската федерация. Следователно, моделът може да бъде само "украински" и само за законно проверени "гаранции за сигурност". И никакви други модели или опции. Какво означава това? Първо, абсолютни гаранции за сигурност. Ефективни, а не протоколни или Будапеща. И това означава, че подписалите гаранциите няма да останат настрана в случай на нападение срещу Украйна, както днес. Но те ще вземат активно участие на страната на Украйна в конфликта и официално ще осигурят незабавното доставяне на необходимия обем оръжие за нас".

Подоляк подчерта, че Украйна никога не е нападала съседите си и не е планирала да го прави.

„И второ, Украйна вече не иска да зависи от бюрократични процедури, които позволяват или не позволяват да се затвори небето за същите крилати ракети. Нуждаем се от преки и строги гаранции, че небето определено ще бъде затворено. Ще добавя, че Украйна никога не е е била военна държава, която атакува или планира да атакува съседите си, за разлика от тези съседи. Ето защо днес Украйна иска да има наистина мощен набор от съюзници с ясно определени гаранции за сигурност", обобщи съветникът на ръководителя на кабинета на президента.

В отделно интервю за сайта НВ, украинският външен министър Дмитро Кулеба развива по-подробно същата теза: 

"Русия има редица изисквания към Украйна. Когато бъдат събрани, те по същество са ултиматум за капитулация - казва той. - Ние отхвърляме този подход, искаме преговори, в рамките на които да се намерят балансирани решения".

По думите му сега Украйна иска да разбере какви гаранции за сигурността би получила от постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН , сред които е Русия. 

"След като разберем за какви гаранции за сигурност говорим, ще можем да решим къде ще бъде нашата конструктивна стъпка - казва Кулеба. - Сега не бих започнал да говоря за неутралитет или каквато и да е друга област, но бих говорил за това как Украйна ще получи гаранции за сигурност и какви ще бъдат те. Неутралността сама по себе си не е решение на проблема. Решението е гаранции за сигурност, а не същото като в Будапещенския меморандум".

Той дава пример с подписания през 1994 г. меморандум, с който Украйна се отказва от ядрените оръжия на нейна територия, а останалите посписали го държави се задължават при заплаха за нейната сигурност да свикат консултации със Съвета за сигурност на ООН.

"Е, обещаха - добре, свикаха - добре, поговориха. И какво от това? Заплахата остава - казва Кулеба. - Вече имаме опит дори през последните седмици, когато свикаме консултации, заседание на Съвета за сигурност на ООН, подлага се на гласуване правно обвързваща резолюция, но Русия я блокира. Самият съвет не е гаранция за сигурност. Но ако, например, Русия се ангажира да свиква консултации, да участва в консултации и в същото време да не използва правото си на вето върху решения, свързани със заплахата за сигурността на Украйна, тогава това вече е твърда гаранция. Подхождаме към тези преговори с ясно усещане за горчивия опит от Будапещенския меморандум и няма да позволим тази грешка да се повтори сега".