"Европейските страни, които не са зависими от руския газ, трябва да покажат солидарност с онези, които са принудени да полагат усилия за съхранение заради надвисналото спиране на горивото."

Това заяви в интервю за ДПА председателката на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен. Така тя разширява идеята на Комисията за доброволно намаляване на потреблението на синьото гориво в Европа, така че страните да успеят да се справят с намалените доставки на суровината от Русия. 

"Дори държави членки, които почти не купуват руски газ, не могат да избегнат ефекта от потенциално спиране на доставките на нашия вътрешен пазар", каза Фон дер Лайен пред германската агенция, цитирана от БТА, преди насрочената за утре извънредна среща на енергийните министри на ЕС.

Икономиките на ЕС са тясно преплетени, каза тя, подчертавайки, че газова криза ще засегне всяка страна членка под една или друга форма.

"Ето защо е важно всички държави членки да ограничат търсенето, всички да съхраняват повече и да споделят с онези членове, които са по-засегнати", подчерта Фон дер Лайен.

Коментарите идват на фона на критиките, изразени и от Испания, и от Португалия, относно предложения от ЕК план за извънредни ситуации с газа. Португалското правителство нарече плана "несъстоятелен" и каза, че потреблението на газ е "абсолютна необходимост".

По-конкретно, Брюксел призовава всички държави от ЕС доброволно да намалят потреблението си на газ с най-малко 15 на сто между 1 август и 31 март, като същевременно се дава възможност да бъдат разпоредени допълнителни ограничения на разходването на гориво в случай на сериозна газова криза.

Въпреки отпора от някои страни Фон дер Лайен изрази увереност, че предложенията в крайна сметка ще получат одобрение.

"Сигурна съм, че енергийните министри . . . осъзнават отговорността си", каза тя и допълни, че ЕС трябва да изгради "предпазна мрежа", за да преведе всички безопасно през следващите две зими.

България не може да изпълни исканията

Или поне така твърди евродепутатът от БСП Петър Витанов. Думите му се базират на изказване на Българската газова асоциация. 

"Слушах представителите на газовата асоциация, които казаха, че това е невъзможно, поне за България е неизпълнимо. И действително изглежда така. Не знам коя ще е тази държава, която ще каже на определени предприятия или сектори, че няма да получават газ и ще трябва да спрат производството", заяви той пред БНТ днес. 

По думите му ЕК трябвало да отчита възраженията на държавите, които се обявиха против плана за ограничаване на потреблението. 

"Причината е, че ние имаме държави с различни специфики - едни са много по-зависими от руския газ, на други икономиките като цяло са по-зависими от газа. Би трябвало тези специфики да се отчитат и да не се прилага стандартизиран подход, защото няма да има необходимия резултат. Това вече изразиха 12 държави", обясни той.