Китай възнамерява да "подобри" своята съдебна система с налагането на изкуствен интелект, който ще предлага закони, създава документи и идентифицира "забелязани човешки грешки" в съдебните решения, предаде Science Times.

Върховният съд на Пекин обяви тази седмица, че съдиите вече трябва официално да се консултират с изкуствен интелект по всяко едно дело. Съдиите и адвокатите трябва да предоставят писмена обосновка, ако решат да се отклонят от предложение на новата технология.

Ръководството на Китай изтъкна, че новата технология има "значителен принос за съдебния напредък на човешката цивилизация". Все пак противниците твърдят, че с изкуствения интелект се рискува да настъпи някога ден, в който машините ще завладеят планетата.

Новата технология автоматично извършва справки на съдебни дела, прилага правила и разпоредби, създава правни документи и, ако е необходимо, променя присъди, в които изглежда има допусната човешка грешка.

Според статия в списанието Strategic Study of CAE изкуственият интелект е намалил натоварването при съдиите с повече от една трета между 2019 г. и 2021 г. Освен това се твърди, че за същия период обществото е спестило повече от 45 милиарда щатски долара (300 милиарда юана), което се равнява на всички правни разходи на Китай за предходната година.

Как изкуственият интелект може да помогне на съдилищата

Според изследване на доктор Мануела ван дер Пут в много стъпки от процеса на вземане на съдебни решения изкуственият интелект може да бъде полезен. Компютърът може самостоятелно да взема решения по някои съдебни дела (засега само прости) и на практика във всички ситуации може да предостави полезна помощ за допълнително подобряване на ефективността и качеството.

Системата, например, успява да идентифицира фактите по даден случай, да проверява информация като периода на обжалване и гаранционния депозит (дали е платена глоба), да сравнява даден казус с подобни случаи в базата данни и да предлага решение въз основа на най-често срещания резултат при тези случаи.

Ако системата се развие, тя трябва да може също така да използва текстови модули и оформяния, за да създава съдебни решения и да защити решението, което прави, използвайки аргументите, предоставени при предишни случаи.

И все пак, въпреки че изкуственият интелект значително повишава ефективността и качеството, Ван дер Пут подчертава, че съдиите са незаменими.