България няма да иска дерогации за намаляване на потреблението на газ с 15 на сто, предложено миналата седмица от Европейската комисия.

Това съобщиха за Клуб Z източници от Брюксел.

Днес зам.-посланиците на страните членки обсъждаха предложението на чешкото председателство на Съвета на ЕС. То е доста по-меко от това на ЕК. Дискусиите бяха водени в навечерието на извънредния Съвет „Енергетика“. На него министрите трябва да постигнат споразумение за регламент за мерки за координирано намаляване на търсенето на газ.

Една от идеите в предложението на Прага е не три, а пет страни членки да могат да задействат тревога на ниво ЕС за сигурността на доставките. Така ще бъде наложено задължително намаляване на търсенето на газ от всички държави.

Същевременно Прага предлага страните членки да могат да искат целеви дерогации, като се позоват на различни причини като географско положение или определена ситуация. Става дума най-вече за страни, които не са сзързани с газопреносната мрежа на ЕС, и за такива, чиито мрежи са свързани с тази на Русия. Сред първата група са островните държави – Ирландия, Малта и Кипър, а сред втората – балтийските страни. Тези въпроси са били сред обсъжданите днес от зам.-посланиците, казаха нашите източници.

Те допълниха, че България не е искала дерогации, тъй като потребява само 3 милиарда кубика годишно природен газ. Очаква се за изключения да настояват големи потребители или такива, които произвеждат ток от газ – например Испания и Португалия.

Съветът ще се придържа към предложената от Комисията цел за намаляване на потреблението на газ с 15 на сто между 1 август и 31 март 2023 г.

На Съвета ще присъства и украинският министър на енергетиката Герман Галушченко, който ще има работен обяд с колегите си от ЕС.