Войната в Украйна е шанс да се ускори значително закъснялото превъоръжаване на България по натовските стандарти на поносима цена, казаха днес двама военни специалисти пред Клуб Z, докато се очакваше САЩ да поискат от страната ни да предостави част от своите средства за противовъздушна отбрана от съветските времена на Киев.

Страната ни може да се възползва от пакета от $13,6 млрд. помощ за Украйна, който президентът на САЩ Джо Байдън подписа вчера и от фонда от €500 млн., който Европейският съюз одобри със същата цел, смятат Велизар Шаламанов и Калин Димитров.

България, както и други страни от НАТО, които са бивши членки на Варшавския договор и още имат останало съветско въоръжение, могат да го предоставят чрез САЩ на Украйна, а да бъдат компенсирани от западните си съюзници с натовско на същата стойност или по преференциални цени и условия на плащане.

"Считам, че това е напълно реалистично", каза Шаламанов, бивш министър на отбраната в служебното правителство на Георги Близнашки през 2014 г.

Той припомни, че НАТО има решение за такова "каскадиране", т.е. прехвърляне и подмяна на бойна техника още от срещата си на върха в Уелс през 2014 г.

"Тогава нямаше много ентусиазъм за това по една или друга причина, но сега имаме добра възможност да го направим", добави Шаламанов. "Тогава от страните на НАТО се очакваше да купуват нова техника, а не да я получават даром, а украинската страна нямаше желание да изкупува съветското им въоръжение. Днес Украйна има такова желание, има ги и механизмите за осъществяването на такава схема".

"Украинците имат нужда от въоръжение, с което могат да започнат да работят утре. Ако получат американско или такова от други западни членки на НАТО, цикълът на обучение за работа с него е от 60 до 90 дни", каза Димитров, военен анализатор, който има частен консултантски бизнес в областта на отбраната и стаж в обучение на украинските сили за сигурност през 2014 и 2015 г.

Украинските въоръжени сили разполагат преобладаващо със съветско въоръжение и с украинско, разработено на основата на съветски образци.

Според Димитров и Шаламанов схемата на каскадирането би могла да се използва за превъоръжаване и модернизиране на българските въоръжени сили за сметка на американския и европейския бюджет, при условие че в българските управляващи среди има политическа воля за това. 

Досега министър-председателят Кирил Петков и вицепремиерката и министърка на икономиката Корнелия Нинова настояват, че България няма да изпраща оръжия на Украйна, за да не бъде въвлечена във войната.

Сега обаче министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин по време на посещение в София се очаква да поиска от правителството да предостави противовъздушни ракети С-300 на Украйна в замяна на аналогично западно въоръжение, предаде Би Би Си. Си Ен Ен съобщи, че Словакия се е съгласила да направи това срещу доставка на американски ракети "Пейтриът" от Полша и Германия.

Според Шаламанов Остин не напразно посещава България и Словакия, защото това са двете страни в източния фланг на НАТО, чиято противовъздушна отбрана е по-слабо модернизирана в сравнение с тази на държави като Полша, Румъния и Унгария например.

По време на настоящото си европейско посещение Остин не напразно се среща с премиери, а не само с министри на отбраната - това е подготовка за предстоящата среща на върха на НАТО, свързана с войната в Украйна, каза още Шаламанов.

Половината от близо 14-те милиарда долара американска помощ за Украйна са военна помощ. Димитров отбеляза, че това е само анекс към бюджета на САЩ за тази година и че тази помощ ще продължава и за в бъдеще. Той припомни, че Вашингтон харчеше по 3,5 милиарда долара годишно за военната си мисия в Афганистан в продължение на 20 години.