Окончателният и официален край на прословутия зелен сертификат вече е обявен със заповед и е насрочен за 21 март. Фактическият настъпи с месеци по-рано заради липсата на контрол.

Считано от 21 март, понеделник, отпада изискването за  т. нар. зелен сертификат за всякакви дейности и мероприятия в България, ограничени до момента, се постановява със заповедта, подписана в четвъртък от министърката на здравеопазването Асена Сербезова. 

От 29 март отпада изискването за изследване с щадящи тестове в училищата в страната.

Във висшите училища при лекции и семинарни упражнения заетостта трябва да е 50 процента.

Отпадането на сертификата беше предизвестено - още отпреди около месец бяха обявени стъпки за поетапното при премахване, в зависимост от епидемичната обстановка. 

Противниците на зеления сертификат бяха твърде шумни, като от "Възраждане" организираха два протеста, при първия имаше и опит да се щурмува парламентът. Вторият беше не особено многоброен, защото се случи броени дни, след като от кабинета обявиха, че документът ще бъде отменен. Здравните власти тогава многогократно отричаха, че има съвпадения между решението им за сертификата и непрестанния натиск от "Възраждане", чиято парламентарна дейност от началото на НС беше центрирана само и единствено около него и около премахването на тестването в училище.

Към момента България е в червената зона по средна заболеваемост на 100 хил. души за 14 дни - 336,58.